Herečka Chantal Poullainová převzala francouzský Řád čestné legie

Praha – Česko-francouzská herečka a šansoniérka Chantal Poullainová dnes na francouzské ambasádě v Praze převzala nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Ocenění získala za dlouhodobé obohacování české a francouzské kultury navzájem a za trvalé přispívání k přátelství mezi Francií a Českou republikou. Udělení řádu je také oceněním činnosti Poullainové v humanitární oblasti. Insignie rytířky Řádu čestné legie předal Poullainové za přítomnosti její rodiny a přátel francouzský velvyslanec Alexis Dutertre.

Dutertre při předávání vyzdvihl tři hlavní rysy životní dráhy Poullainové, její rozhodnutí odejít za láskou do Československa za komunistické diktatury, její uměleckou dráhu a její osobní nasazení v Nadaci Archa Chantal, kterou založila na podporu nemocných dětí. Ocenil také její pozoruhodnou kariéru navzdory omezením totalitního režimu, do jehož doby podle něj přinesla lidskost a pravdivost.

Poullainová se narodila v roce 1956 v Marseille. Vystudovala divadelní akademii v Ženevě, věnovala se i baletu. Po seznámení s hercem Boleslavem Polívkou se přestěhovala v roce 1982 do tehdejšího Československa. V roce 1989 se jim narodil syn Vladimír, po studiu na DAMU také herec.

Od 80. let se Poullainová začala objevovat na scéně Divadla Na Provázku a později v Divadle Bolka Polívky v legendární inscenaci Šašek a královna, ze které vznikl i stejnojmenný film Věry Chytilové. Hostovala v Klicperově divadle v Hradci Králové, v Praze v Divadle Na Zábradlí i v Národním divadle. V letech 2000 až 2016 hrála v pražském divadle Ungelt.

Od roku 2017 spolupracovala na mnoha rolích v muzikálu, v činohře na českých divadelních scénách, hostovala i se souborem 420People, natočila desítky rolí ve filmech i televizních inscenacích. S Divadlem Bolka Polívky hraje v představeních Šest tanečních hodin v šesti týdnech a Rebelky, vystupuje rovněž s triem saxofonisty Štěpána Markoviče s koncertem šansonů. Nejnovější z několika dokumentárních filmů o jejím životě je snímek Chantal Poullain – Moje životní Odyssea režiséra Agathonikiadise.

Řád čestné legie je francouzské nejvyšší státní vyznamenání, které se uděluje na základě dekretu francouzského prezidenta. V roce 1802 jej založil Napoleon Bonaparte, a to za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy o francouzský národ. Mezi české nositele řádu patří například Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel, režisér Miloš Forman, malíř František Kupka, letec František Fajtl, spisovatel Milan Kundera nebo zpěvačka Marta Kubišová.

zdroj:ČTK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email