Nechoďte do lesa sami, varuje policie.

Ne každý příběh ztraceného houbaře má šťastný konec.

Od pondělí lidé na Chomutovsku s napětím sledovali pátrání po seniorovi, který se den předtím vydal kousek od Klášterce nad Ohří na houby, ale nevrátil se domů.

Policie žádala veřejnost o pozornost, zda muže, který u sebe neměl léky, někde neuvidí. Do terénu vyrazili také psovodi, horská služba, dobrovolní hasiči, nad lesy létal vrtulník. Ten příběh měl šťastný konec. V úterý kolem 11 hodiny byl zesláblý, dehydrovaný a dezorientovaný muž nalezen a předán do lékařské péče.

V lesním porostu vypátral ležícího muže pes Gandal, policie se radostnou zprávou s fotografiemi mohla pochlubit na sociálních sítích. Aktuálně pátrají po dalším ztraceném houbaři policisté na Děčínsku. Do terénu u Jetřichovic vyrazili v noci.

Bohužel ne všechny případy dopadnou dobře. Proto policie vydala seznam opatření, kterými by se měli návštěvníci při procházkách v lese řídit:

• Zvažte svůj aktuální zdravotní stav a své síly.
• Připravte si svůj mobilní telefon (dejte jej nabít, stáhněte si aplikace, které vám mohou pomoci, např. mapy, záchranka apod.).
• Vezměte si sebou malou svačinu (včetně dostatku tekutin).
• Nezapomeňte na vhodné oblečení do každého počasí. Použijte repelent, případně si ho vezměte i sebou.
• Pokud je to možné, nechoďte sami.
• Dejte o svém výletu vědět blízkým osobám, zejména kam jdete a kdy se vrátíte.
• Pokud je vás na výletě více, mějte vždy v dohledu ostatní.
• Všímejte si větších objektů a cesty, kudy jdete (usnadní to orientaci, kdybyste zabloudili).

Pokud máte pocit, že jste zabloudili:
Zachovejte chladnou hlavu, snažte se nezmatkovat, nepobíhejte sem a tam. Zastavte se a rozhlédněte, stanovte si postup, jak dál.
Zkuste najít orientační body, pokud je dobrá viditelnost, snažte se vrátit po svých stopách (odřezané houby, místo, které si pamatujete apod.) nebo podél potůčku či lesní cesty. Snažte se udržet jeden směr trasy a nechodit „v kruhu“. Pokud to nejde, vraťte se na místo, které je vám povědomé a můžete ho dobře popsat.
Pokud se blíží noc nebo je špatné počasí, hledejte úkryt (přístřešek, posed, padlý strom – ideálně na něj zvenku nějak upozorněte, například zavěšením košíku nebo kapesníku).
Použijte mobilní telefon a zavolejte blízké osobě. V případě potřeby volejte složky IZS – policii na lince 158, Zdravotnickou záchrannou službu na lince 155 (při použití aplikace „Záchranka“ tím oznámíte i svou polohu) nebo jednotné evropské číslo tísňového volání 112. Poté postupujte v souladu s telefonickými instrukcemi.
Udržujte se co nejvíce v suchu a teple. V případě spánku se položte na bok a pokud možno se odizolujte od země, např. větvemi.
Z místa, které jste udali, už neodcházejte a vyčkejte na pomoc.
„Pokud telefon nemáte a setrváváte na místě, můžete vydávat hluk, volat, pískat či na vyvýšené místo umístit nějaký výrazný předmět,“ dodává na závěr policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

zdroj+foto: policie

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email