Chomutovská atletka svádí několik měsíců zcela jiný boj než na dráze. Hledá se dárce kostní dřeně

Chomutov – Celá rodina se věnuje sportu, krásná studentka vysoké školy Kristýna Denková a členka TJ VTŽ Chomutov se během své sportovní kariéry také postavila na start oblíbené Spořické šestky, běžeckého závodu, kde třeba v roce 2020 v kategorii juniorek vyhrála. Ve své atletické kariéře se nakonec úspěšně  zaměřila na chůzi. A také se věnovala trénování dětí. Teď musí ale soustředit všechny síly jinam.

„Během pár hodin se letos v dubnu ze zdravé krásné ženy stala pacientkou s diagnózou akutní myeloidní leukémie. Forma onemocnění Kristýny vyžaduje k jejímu vyléčení transplantaci kostní dřeně od vhodného dárce,“ informuje plakát, který burcuje veřejnost k registraci do dárcovského systému. Mezi podporovatele této akce patří právě i Spořická šestka. „Pokud splňujete podmínky dárcovství, pojďte s námi. Nebo kdykoliv jindy. Veškeré potřebné informace najdete na www.kostnidren.cz. A pokud už nemůžete, nechcete, dostaňte to aspoň mezi lidi. Ať se může Kristýnka, nebo kdokoliv jiný, znovu postavit na startovní čáru. Děkujeme,“ vyzývají pořadatelé běžeckého závodu na sociálních sítích.

Kdo patří mezi vhodné dárce? Do registru se může zapsat kdokoliv dobrého zdravotního stavu ve věku 18 až 35 let, bez prodělání závažného onemocnění v minulosti a bez pravidelného užívání léků. Mezi ty se nepočítá antikoncepce ani léky na sezónní alergie.

Náborová akce Daruj kostní dřeň a zachraň lidský život je naplánována na středu 27. září, a to v transfúzním oddělení v mostecké nemocnici a na transfúzním oddělení v Ústí nad Labem. Pouze jedno procento registrovaných se skutečně stane díky veškeré shodě s pacientem dárcem. Registrace je automaticky ukončena ve věku 60 let.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email