Většina Čechů je proti přijetí eura, ukázal průzkum. S jejich názorem nehnula ani rekordní inflace a zadluženost

ČR – Většina Čechů zůstává nadále proti přijetí eura, ukázal nejnovější průzkum Eurobarometer. S jejich názorem výrazněji nehnula ani největší inflace za třicet let, ani rekordní zadlužování ČR.

Celkem 54 procent obyvatel České republiky nesouhlasí s tím, aby země přijala euro. Naopak 44 procent je pro vstup Česka do eurozóny. Čísla vycházejí z nejnovějšího šetření Eurobarometer, jehož závěry zveřejnila agentura Bloomberg. Výsledky se příliš neliší od těch loňských.

Ani nejvyšší inflace za posledních zhruba třicet let, ani rekordní zadlužování České republiky, které z makroekonomického hlediska charakterizují uplynulých dvanáct měsíců, výrazněji obyvatele ČR k podpoře eura nevedou. Přitom země eurozóny v uplynulé řadě měsíců měly a stále mají nyní v průměru znatelně nižší míru inflace a vykazují také v řadě případů mírnější tempo růstu veřejného zadlužení v poměru k HDP.

Obyvatelé však zjevně poměrně nepříznivý vývoj inflace a zadlužení nevnímají předně jako otázku měny, což je pohled, který sdílí i podstatná část odborné ekonomické obce.

autor: Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity bank

 


Otázka zněny měny je často spojována s měnou jako takovou. Češi se bojí dalšího znehodnocení koruny, právě v souvislosti s případným přijetím eura. To by znamenalo skokové znehodnocení úspor.
Ale po nějaké době by přijetí eura mohlo znamenat vzestup platů, ale také přijetí dluhů, které EU má.
Postupné dorovnávání platů s okolními zeměmi, které dnes kolonizují český pracovní trh prostřednictvím svých nadnárodních firem, kde mnoho Čechů pracuje a odlišná měna cizím podnikatelům v tom významně nahrává. Navíc se díky výrazné úspoře těší větším ziskům než mají ve svých domovských zemích a přebytky vydělané místní pracovní silou, pomocí různých praktik vyvádí po stovkách miliard za hranice české ekonomiky každý rok.
Češi spíš vyčkávají, i přes jasný tlak současné vlády, které se veřejné rozpočty hroutí pod rukama a hledá cestu jak celý neodůvodnitelný státní dluh přetranformovat.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email