Rusové omezují vývoz ropy, Saudská Arábie těžbu. Čekejte zdražení

Česká republika – Cena benzínu v ČR v uplynulém týdnu stagnovala, nafta nepatrně zdražila. V příštích sedmi dnech se čeští řidiči musí připravit na zdražení v rozsahu 20 až 30 haléřů na litr. Stoupá totiž jak cena ropy na světových trzích, tak cena velkoobchodně prodávaných paliv na surovinové burze v Rotterdamu.

Ropa Brent včera poprvé od konce dubna uzavřela obchodování nad psychologickou úrovní 80 dolarů za barel. Ropa zdražuje v důsledku rozhodnutí Saúdské Arábie a Ruska od srpna dále omezit svoji ropnou produkci a exportovaný objem.

Ruku v ruce se vzestupem ceny Brentu stoupá také cena ruské ropy Ural. Její vývozní varianta předevčírem překonala cenovou úroveň 60 dolarů za barel, a to poprvé od doby před přijetím západních sankcí na ruský ropný průmysl na sklonku loňského roku. Sankce západním společnostem zapovídají přepravu ruské ropy za cenu vyšší než právě 60 dolarů za barel, což představuje potíž například pro řecké námořní přepravce. Ti ruskou ropu nadále přepravovali i poté, co sankce vstoupily v platnost. Nyní, při překročení hranice 60 dolarů za barel, však už za takovou přepravu budou penalizováni. Což může omezit dodávky ropy na světové trhy a vytvořit další tlak na růst její ceny.

Dalším tlakem na růst cen ropy je citelný pokles vývozu ruské ropy, který je patrný od začátku července. Během prvního červencového týdne klesl námořní vývoz ruské ropy o bezmála 40 procent, což je letošní nejvýraznější týdenní pokles. Rusko tak evidentně naplňuje svoji dřívější hrozbu, že na západní sankce svoji ropu zareaguje citelným omezením vývozu.+

napsal: Lukáš Kovanda

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email