Za urážení romské menšiny na sociálních sítích muži hrozí až tříletý trest

Ústí nad Labem – Ústečtí policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření 58letému muži z trestného činu Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Podezřelý po odvysílání jednoho z pořadu na České televizi se v následné diskuzi na sociální síti dopustil hrubých urážlivých výroků, vedoucích ke znevážení romské národnostní menšiny. Policistům se na stůl tento případ dostal na konci měsíce dubna, kdy jeden z diskutujících, který se snažil s tímto muže diskutovat na určité úrovni a upozorňoval ho, že by se takto vyjadřovat neměl, podal trestní oznámení. Policistům se podařilo muže vypátrat. Při výslechu a otázce proč se takto vyjadřoval, tak uvedl, že byl plný emocí a že se domníval, že to není trestné a že svého vyjádření lituje. Podezřelému v případě prokázání viny před soudem hrozí trest odnětí svobody až do výše 3 let.

„Je důležité, aby si veřejnost uvědomila, že tak jako je jakékoliv obdobné vyjádření v reálném životě trestné, tak stejně trestné je toto vyjádření ve světě virtuálním,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email