„Povinná solidarita“ u migrace. Vláda kývla, Rakušan ji vítá. Ale je tu zlá souvislost

MONITORING SÍTÍ Země Evropské unie se shodly na reformě migrační politiky. Počítá se tady i s povinnou solidaritou, tedy s povinností převzít spoluzodpovědnost v případné budoucí migrační krizi, a to i u zemí, kam uprchlíci primárně namířeno neměli. Ministr vnitra Vít Rakušan dohodu EU vítá, což velmi naštvalo bývalého šéfredaktora Reflexu Marka Stoniše. „Naše vláda už není naše, ale zcela vazalská, protože podlehla diktátu eurověrchušky,“ vypálil zostra. A upozornil na nedávný incident.

Státy Evropské unie se po letech nekonečných debat shodly na reformě migrační politiky. ČTK upozornila, že součástí této reformy bude i tzv. povinná solidarita v migračních krizích.

„Místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů, které při pokusu o jeho zavedení před sedmi lety odmítlo Česko, Polsko a Maďarsko, počítá schválený návrh s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím pomoci. Dalšími variantami má být přímý finanční příspěvek a jiná pomoc, například vyslání expertů či materiální podpora,“ uvedla ČTK.

 

Pro návrh hlasovali i Češi. Proti se z 27 členských států EU postavili jen Maďaři a Poláci.

Ministr vnitra Vít Rakušan dosažení dohody na twitteru přivítal.

„Jsem rád, že EU našla férové řešení pro zvládnutí migrace. Žádné kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým členským zemím. ČR bude na můj návrh z povinnosti přispívat nyní vyjmuta, a to s ohledem na velké množství uprchlíků z Ukrajiny, které jsme přijali. Až skončí režim dočasné ochrany pro ukrajinské uprchlíky, bude ČR díky této dohodě příjemcem solidárního finančního příspěvku,“ zdůraznil Rakušan na sociální síti.

Reforma migrační politiky EU

číst více …

zdroj:parlamentnilisty.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email