Vláda plánuje zavést regulovaný prodej konopí.

Vláda schválila Akční plán politiky v oblasti závislostí 2023–2025. Plán reaguje na aktuální situaci a stanovuje témata, kterým by se Česká republika měla v tomto období prioritně věnovat. Usiluje o dosažení cíle Národní strategie prevence snižování škod spojených se závislostním chováním 2019–2027 a vychází z programového prohlášení vlády, které se historicky poprvé zabývá řešením problematiky závislostí. Počítá se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím. Pravidla jeho nastavení připraví skupina expertů. Po vládním jednání nepřímo o legalizaci konopí promluvil premiér Petr Fiala (ODS).

Je to poprvé co se politici otevřeně baví o legalizaci konopí. Hnutí STAN s aférou, která kromě korupce, odhalila užívání kokainu do konečníku a Piráti, kteří oblast legalizace konopí a jiných látek mají ve svém programu jistě v pětikoalici mravní bídy považují tento krok za průlomový, ale hlavně tím plní i zlomek ze svých politických slibů, ze kterých by už téměř nic pozitivního nezbylo.

Nový Akční plán politiky v oblasti závislostí je ambiciózní a průlomový. Filozofie akčního plánu je postavena na přístupu harm reduction, tedy minimalizaci škod. Definuje cestu racionální regulace a prevence největších rizik, nikoli nereálné politiky abstinence v celé společnosti. Počítá také s navýšením finančních prostředků do oblasti preventivně-léčebných služeb, velké systémové změny v jejich zajištění a s regulací návykových látek podle míry jejich škodlivosti. Ambicí je zavedení přísně regulovaného trhu s vybranými návykovými látkami s doloženým nižším veřejnozdravotním rizikem a s konopím, jehož podobu nyní připravuje expertní skupina. Akční plán počítá také s tlakem na snižování černého trhu, s revizí daní ze závislostních produktů a jejich efektivním výběrem, což by mohlo přinést ročně až 11–15 miliard Kč do státního rozpočtu.

Programové prohlášení vlády z 6. ledna 2022: „Při řešení problematiky závislostí budeme uplatňovat politiku postavenou na vědecky ověřeném a vyváženém konceptu prevence rizik a snižování škod, přičemž zajistíme dostatečné financování jak preventivních programů, tak i služeb a regulace návykových látek, které bude odpovídat míře jejich škodlivosti.“

Budou i nějaké peníze

Až čtyři miliardy korun by mohl rozpočet získat z prodeje konopných produktů a z licencí. Zdanění u nikotinových sáčků či elektronických cigaret by mělo být nižší než u klasických cigaret. Ročně by to mohlo vynést až miliardu korun. Přiblížením zdanění zahřívaných tabákových výrobků a tabáku ke kouření by stát mohl podle plánu získat tři až sedm miliard korun. Potírání černého trhu s cigaretami a alkoholem a efektivnější výběr daní by znamenaly pak až dvě miliardy korun. Až miliardu by přineslo potírání nelegálního trhu s hazardním hraním, upřesnil při představení materiálu Vobořil. Podle dokumentu se pak případně až dvě miliardy daly získat ještě díky novému zdanění tichého vína.

Kšeft z neřestí se nejspíš politikům vyplatí

Podle plánu nyní stát na spotřebních daních z tabákových výrobků ročně vybere asi 60 miliard korun, u alkoholu je to asi 13 miliard korun. Na dani z hazardu přiteče do státního rozpočtu 5,1 miliardy a do obecních rozpočtů asi 4,9 miliardy, uvádí navrhovaný plán. Kvůli zdravotním i jiným dopadům závislostí a předčasným úmrtím pak společnost ztrácí zhruba 150 až 180 miliard korun ročně.

Jaký dude další krok po zavedení regulovaného prodeje konopí už Fialova vláda občanům nenastínila, ale doufá, že prodej konopí by do státního rozpočtu přidal čtyři miliardy korun. Ne jasné zdali občany tato zpráva uspokojí, a zdali miliardy z konopí budou stačit, protože ti stejní politici dokázali roztočit stamiliardové dluhy už v prvním kvartálu letošního roku.

 

 

 

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email