EU by měla reformu trhu s elektřinou přijmout do konce roku, shodl se summit

Pomoci k tomu má zvýšení podílu dlouhodobých smluv či povinnost dodavatelů nabízet zákazníkům smlouvy s fixovanou cenou. Podle českého premiéra Petra Fialy by plán posílil postavení koncového zákazníka.

„Evropská rada vybízí zákonodárce, aby dosáhli svižné shody na všech relevantních návrzích pro urychlení zelené transformace a aby bezodkladně pokročili s prací na navržené úpravě designu vnitřního trhu EU s elektřinou ve snaze zajistit její přijetí do konce roku 2023,“ stojí v závěrech, které dnes večer v Bruselu odsouhlasili prezidenti a premiéři sedmadvacítky.

Komise návrh avizovala už na konci loňského léta, kdy EU v návaznosti na ruský útok na Ukrajinu zažila prudký nárůst ceny plynu a zároveň i velkoobchodní ceny elektřiny. Nakonec unijní exekutiva konkrétní plán reformy předložila minulý týden, přičemž aby mohl vstoupit v platnost, musí jej schválit členské státy i Evropský parlament.

Komise chce v zájmu stabilizace cen zavést pro dodavatele povinnost nabízet klientům v EU různé varianty kontraktů, včetně smlouvy s pevnou cenou elektřiny. Kromě většího podílu dlouhodobých smluv pak navrhuje také podmínit čerpání veřejné podpory takzvanými rozdílovými kontrakty s dlouhodobou pevnou cenou. Ty by státu umožnily při zvýšení tržní ceny elektřiny rozdělit nadbytečné příjmy mezi spotřebitele, pokud naopak cena klesne, dopláceli by výrobci rozdíl od výše stanovené ve smlouvě.

„Já vítám zejména to, že návrh výrazně posiluje postavení koncového zákazníka, tedy občanů,“ komentoval návrhy Fiala před dnešním odletem do Bruselu. Dodal, že plán umožňuje zemím podporovat i provoz jaderných elektráren. Analytici oslovení ČTK nicméně varovali, že vyšší podíl dlouhodobých smluv s pevnými cenami sice přispěje k větší stabilitě trhu, v konečném důsledku však zřejmě zvýší průměrné ceny energií.

zdroj: ČTK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email