Bankovky 100 až 2 000 Kč s tenkou stříbřitou nití již neplatí

Bankovky v hodnotě 100 až 2 000 Kč s tenkou stříbřitou nití již nelze použít k hotovostním platbám za zboží a služby. Jejich platnost vypršela 30. června 2022. Lze je vyměňovat na pokladnách bank nebo v České národní bance po dobu následujících 24 měsíců. Od července 2024 bude výměna možná pouze v ČNB (po neomezenou dobu).

Bankovky 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1 000 Kč a 2 000 Kč vydané v letech 1995–1999 jsou neplatné od 1. července 2022. Neplatné bankovky lze nejsnáze identifikovat podle šířky stříbřité nitě – ochranného prvku, který bankovku svisle protíná. Nit na neplatných bankovkách je úzká a při naklonění nemění barvu, zatímco platné verze mají širší nit, která při naklonění mění barvu z puce na zelenou. Verze se také liší, pokud jde o rok uvedený na lícní straně bankovky a některé další ochranné prvky.

Obě verze bankovky 5 000 Kč zůstávají v oběhu, tedy verze s tenkou stříbřitou nití (verze z roku 1999) a verze s širší stříbřitou nití (verze z roku 2009).

Výměna neplatných bankovek tenkou stříbřitou nití bude možná na pokladnách všech bank a také na všech sedmi krajských úřadech ČNB od 1. července 2022 do 30. června 2024. Od 1. července 2024 bude směna možná pouze na pokladnách ČNB po neomezenou dobu. Úvěrové instituce poskytující hotovostní služby a Česká národní banka jsou povinny bezplatně vyměnit neplatné české bankovky za předpokladu, že jsou seřazeny podle nominální hodnoty.

S výjimkou úvěrových institucí poskytujících hotovostní služby a České národní banky není nikdo povinen neplatné bankovky přijímat ani vyměňovat. Podniky nejsou povinny přijímat neplatné peníze od zákazníků jako platbu za zboží a služby. Pokud právnická osoba nebo směnárna přijme neplatné bankovky na základě volby, nesmí je vrátit do oběhu.

Další podrobnosti, včetně infografiky o tom, jak snadno identifikovat neplatné bankovky, jsou k dispozici na speciální webové stránce ČNB.

Petra Vodstrčilová
tisková mluvčí ČNB

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email