Kamencové jezero v Chomutově projde v letošním roce rozsáhlou revitalizací

Areál Kamencového jezera v Chomutově se již brzy dočká vylepšení. Zbrusu nový kabát získají nejen jižní, ale i západní vstupy do areálu koupaliště. Stavební úpravy zahrnují i přilehlá parkoviště. Tato investiční akce si vyžádá více než 100 milionů korun.  

 „Tyto realizace jsme měli naplánované již v loňském roce, ale zastavily je námitky dvou firem na podmínky výběrového řízení, které napadly u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Nelíbila se jim naše vícekriteriální zadání, kdy jsme se chtěli vyhnout tomu, aby jediným rozhodujícím kritériem byla cena. Úřad námitky firem sice zamítl, ale vytkl nám ohraničení ceny na spodní a horní hranici,“ upozornil náměstek chomutovského primátora David Dinda (Nový Sever). 

Město proto letos vypsalo novou soutěž, přičemž hodnocení nabídek bude probíhat podle dvou parametrů místo čtyř. Ze sedmdesáti procent má tak rozhodovat cena stavby, ze třiceti doba trvání zakázky. Stavební práce neovlivní provoz oblíbeného letního areálu, který během sezony navštíví tisíce návštěvníků. Stavební úpravy jižního vstupu z Mostecké ulice odstartují v červenci letošního roku a dokončeny by měly být podle harmonogramu v květnu 2023. Předpokládané náklady na tyto úpravy jsou vyčísleny na více než 43 milionů korun bez DPH. 

 Nový vstup z Přemyslovy ulice se má budovat od letošního září do června příštího roku a předpokládané náklady jsou přes 72 milionů bez DPH. „Práce by neměly provoz areálu výrazně ovlivnit,“ ujistil Dinda. 

Vedle vstupů se počítá s novými šatnami, sprchami, WC pro návštěvníky a zázemím pro zaměstnance. Projekt na revitalizaci areálu myslí i na změny klimatu, kdy se prohlubuje sucho, a cílem je tak v místě zadržet dešťové srážky a smysluplně je využít. Třeba na nových vstupních objektech bude zelená střecha s akumulační schopností. Nepropustnou asfaltovou plochu na parkovišti nahradí štěrkový trávník. Voda tak bude svedena do retenční nádrže. Město souběžně s rekonstrukcí řeší i problém s klesající hladinou vody v jezeře, potřeba je dopustit několik desítek centimetrů. Poprvé se jezero, které nemá žádný přirozený přítok a objem vody je tak závislý na klimatických podmínkách, dopouštělo z Podkrušnohorského přivaděče už loni. Radnice tam kvůli tomu nechala vybudovat potrubí. 

„Hladina opět není v ideální výšce, dopustit je potřeba zhruba 30 centimetrů vody, aby nedošlo k poškození plovoucího mola a bazénů,“ uvedl Dinda s tím, že dopouštění by mělo probíhat na přelomu dubna a května. „Současně monitorujeme chemické složení vody a dopouštění se prozatím na její kvalitě nijak neprojevilo,“ doplnil Dinda. Voda je totiž obohacena o síran hlinitý, dusitany, dusičnany, chloridy, amoniak a železo, díky čemuž je Kamencové jezero světovou raritou. 

Sezona na Kamencovém jezeře začne jako tradičně v květnu. Výše vstupného by měla zůstat zachována stejná jako loni, dospělí tedy zaplatí 50 korun, děti 40 korun.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email