V chomutovské nemocnici vzniká nové centrum

Specializovaná centra jsou obvyklá v Evropě, v České republice jsou zatím výjimkou. V Chomutově se otevírá jedno z prvních.

„Pila, vrtačka, kladivo. Vytahujeme dráty.“ Pokyny, které s přestávkami vycházejí od operačního stolu, zní, jako by šlo o práci v autodílně. Ve skutečnosti se týkají vysoce specializované operace drobného zápěstního kloubu, prováděné na ortopedickém oddělení chomutovské nemocnice. Prvního dubna tam otevřeli Centrum plánované chirurgie ruky a nohy. Pečovat bude o pacienty z Ústeckého kraje a širšího regionu.

Vznik centra posvětila společnost Krajská zdravotní, která zastřešuje sedm severočeských nemocnic a sdružuje pět ortopedických pracovišť. „V Chomutově se již několik let provádí vysoce specializované operační výkony z oblasti revmatochirurgie a rekonstrukčních výkonů na ruce a noze. Jedná se o operace od drobných zákroků až po rozsáhlé a složité výkony,“ vysvětlila mluvčí společnosti Jany Mrákotová, proč centrum vzniká právě v Chomutově.

Centrum bude v rámci ortopedického pracoviště řešit široké spektrum výkonů u dospělých i dětských pacientů, přičemž umožní postupné navyšování některých specializovaných výkonů, rozšiřování jejich spektra a zavádění nových operačních technik. „V budoucnu by mohlo fungovat také jako specializované školící centrum pro chirurgii ruky a chirurgii nohy v rámci České republiky,“ nastínil primář ortopedického oddělení a iniciátor vzniku centra Jiří Jurča.

Podobná pracoviště jsou v Evropě běžnou součástí péče o ortopedické pacienty. V České republice jsou spíše světlou výjimkou. Hlavním hráčem je na tomto poli 1. ortopedická klinika Motol v Praze.

Zdroj: https://chomutovsky.denik.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email