Předvolební debata nebyla to fér, tvrdí mnozí politici.

Česká televize měla podle kritiků v poslední debatě lídrů před volbami do Evropského parlamentu příliš protěžovat vybrané sněmovní strany. Problematickým vysíláním veřejnoprávní televize by se měla zabývat Rada ČT. Představitelé České televize se k situaci nevyjádřili, na dotaz CNN Prima NEWS zatím nereagovali.

Čtvrteční večerní superdebaty se zúčastnili předseda Pirátů Ivan Bartoš, předseda ODS Petr Fiala, místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda SPD Tomio Okamura, předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Debata na České televizi proběhla dva dny po superdebatě lídrů stran do eurovoleb na CNN Prima NEWS.

Nad výběrem hostů, které dramaturgie ČT pozvala do studia, se ve čtvrtek večer na síti X pozastavil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Pokud dnes, v poslední TV debatě před volbami, zastupovaly tři osoby jednu kandidátku, tak to nebylo fér,“ okomentoval superdebatu jeden ze zakladatelů strany TOP 09. Jeho názor ocenil v komentářích pod příspěvkem mimo jiné i opoziční poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher. „Děkuji za férový pohled na dnešní TV diskusi,“ reagoval člen sněmovního Podvýboru pro média a svobodu slova.

Malé nebo nové politické strany, které se těší podpoře občanů, vládními politiky označování hanlivými a lživými výroky pro jistotu Česká televize do debat vůbec nezařadila, proto občané nemohli mít příležitost slyšet politiky, kteří na kandidátních listinách zastupovali jejich politickou preferenci.

Berličkou pro výběr politiků může mít ČT cokoli. Každému občanu České republiky je jasné, že v letošní roce Česká televize zcela ignorovala mnohé politické strany, které jsou proti asociální Fialova proválečné vládě.

Volební super debatu na ČT bude řešit televizní rada. „Formát zvýhodnil koalici Spolu“

„Je mi to moc líto, že to musím říct: Pokud dnes, v poslední TV debatě před volbami, zastupovaly 3 osoby jednu kandidátku, tak to nebylo fér. Ti tři na to neměli přistoupit a ostatní si to neměli nechat líbit. Bohužel, na fér pravidlech už nikdo trvat neumí,“ kritizoval debatu například bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Několikrát se k veřejnoprávní televizi se zvláštním přístupem k veřejné službě vyjádřili i zástupci ze strany Právo Respekt Odbornost, kteří před volbami uváděli, že instituce pobírající od občanů koncesionářské poplatky, neplní svou základní úlohu spočívají v rovném přístupu všech politických stran.

Radu ČT schvalují opět politici z vládní většinou, takže nikoho asi nepřekvapí, že známého moderátora, který dal prostor všem už chtějí všichni řešit jako jednoho z členů rady ČT.

Cenzura medií, nezákonné vypínání webů občané České republiky poprvé od praní historie novodobé svobody a demokracie se začalo dít pod dohledem Petra Fialy (ODS) za přímé účasti Víta Rakušana (STAN) toho času ministra vnitra, za mlčení všech koaličních partnerů, kteří tak novodobé totalitní praktiky nepřímo schválili.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email