Nemáme nikoho ve finančním výboru, hnutí ANO má hned dva zástupce, říká Ladislav Kosán

Chomutov – 29.4.2024 proběhlo 9.zasedání Zastupitelstva města Chomutova . Jeho průběh byl poměrně rychlý, neboť na programu jednání byly vesměs věci stavebně technické a předem projednané  orgány města, takže i hlasování byla vesměs rychlá a  jednotná.

Jak vidí současnou situaci Ladislav Kosán, který je předsedou zastupitelského klubu SPD a strany PRO  ?

Co dnes zastupitelé schvalovali?
Za zmínku jistě stojí skutečnost, že zastupitelé schválili novou vyhlášku pro určení koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti, když ponechali původní koeficient z roku 2023 v platnosti. Zákon obcím v tomto případě ponechal možnost stanovit koeficient v rozmezí 0,5 až 5,0 a navýšit tak své příjmy z této daně. Neznamená to však, že by daň z nemovitosti zůstala na loňské úrovni, pouze navýšení daně nebude tak výrazné jako jinde, když samotnou daň navýšit samotný konsolidační balíček.
Během zastupitelstva proběhla dovolba do Finančního výboru, kde dosud nemáte svého zástupce. Jak to dopadlo?
Z pohledu našeho zastupitelského klubu jsme očekávali volbu nového člena finančního výboru, kam  jsme navrhovali opakovaně naší členku Terezu Kamenickou.
Zastupitelé tradičně nezklamali a náš návrh odmítli a většinou zvolili dalšího člena klubu ANO, takže tento klub má ve výboru dva členy. Náš poslanecký klub, který je třetí největší v zastupitelstvu, tak jako jediný klub nemá své zastoupení v tomto důležitém kontrolním orgánu, a je tak nadále odříznut od informací které posuzuje tento orgán a dává zastupitelstvu svá doporučení..
Považuji tento postup za naprosto bezprecedentní, přestože zákon o obcích nikde neurčuje samotné složení výborů, je ustáleným zvykem, že kontrolní a finanční výbory bývají obsazovány pluralitně, pokud nejsou zcela svěřeny opozici. Proč tento postup zastupitelé schválili pro mne zůstává záhadou a spekulace jenom sílí.  Takto tedy vypadá zastupitelská demokracie v chomutovském podání.
Současná koalice, která ovládá chomutovské zastupitelstvo je složena z hnutí ANO, které reprezentuje primátor Marek Hrabáč a Nového Severu, kde je náměstkem primátora Milan März.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email