Chomutovští politici obešli zastupitelstvo a nakoupili čtyři staré byty za 10,2 miliónů korun

Obešli politici z hnutí ANO a Nový Sever své kolegy ze zastupitelstva nebo obešli i zákon o zadávání veřejných zakázek?

Velkou vlnu nevole vyvolal nákup města domu ve špatném technickém stavu s pouhými čtyřmi byty za obludných, více než deset miliónů korun od státního podniku Povodí Ohře. Celý netransparentní obchod zosnovali koaliční politici v tichosti v době, kdy se ustanovovalo nové zastupitelstvo, a to prostřednictvím městské společnosti (Chomutovská bytová a.s.), ve které politici působí jako členové představenstva a jejich rozhodnutí nepodléhá souhlasu zastupitelů města.

Ti stejní politici ale po několika měsících nakoupenou nemovitost z jedné kapsy města prostřednictvím zastupitelstva přesouvají z městské akciovky, která dům bez souhlasu zastupitelů koupila přímo na město Chomutov. Fakta hovoří jasně.

Proč primátor hrabáč zvolil komplikované řešení, které je také v konečném důsledku dražší?

Vychytralí koaliční zastupitelé, ale vůbec nehovořili o tom, že Chomutovská bytová a.s. je ovládána opět politiky z hnutí ANO a  Nového Severu, kteří vládnou v Chomutově v koalici a budou následně do rekonstrukce celého objektu posílat další městské milióny z veřejného rozpočtu, aby vyžilou nemovitost bez okolního pozemku zrekonstruovali opět za peníze daňových poplatníků, aniž by od počátku o všem rozhodli volení zástupci, které podlým a nemorálním způsobem obelstili.

Neobešli čirou náhodou politici zákon o veřejných zakázkách tím, že o penězích za nákup majetku nerozhodovalo zastupitelstvo ?

Nejedná se jen o účelové obcházení platných zákonů?

Co by se stalo, kdyby zastupitelé do městské akciovky milióny neodsouhlasili? 

Zajímavý nákup  „předražené nemovitosti“ by zřejmě zastupitelstvem města v říjnu 2022 neprošel. Někteří zastupitelé označili nákup a následný přeprodej jako obcházení zastupitelstva města. Ozvaly se i hlasy o možné trestně právní odpovědnosti, protože se i v případě akciové společnosti, stoprocentně vlastněné městem  se jedná o veřejné peníze, které politici vytahují s kapes občanů Chomutova za majetek bez rozhodnutí zastupitelstva.

„To mi tady prožíváme každý den“,  jízlivě okomentoval možné trestní oznámení  primátor Marek Hrabáč (ANO), který je právník a musel dobře vědět, že takový postup bude kritizován. 

Navíc dům nemá ani žádný pozemek, je to veliký nesmyl, startovací byty jsou v nejhorší možné energetické náročnosti (G-mimořádně nehospodárná)  a mnoho dalších negativních hodnocení si vysloužila koalice hnutí ANO a Nový Sever od několika zastupitelů, kteří veřejně proti nákupu vystupovali přímo na jednání zastupitelstva města.

„Podle mě jsou to vyhozené veřejné prostředky,“ uvedl Marian Bystroň (PRO Chomutov).

„Radě to připadalo korektní“, uved primátor Hrabáč (ANO).

Celá transakce podle všeho proběhla tak, že akciovka města bez vědomí a souhlasu zastupitelstva Chomutova koupila dům jen proto, aby ho vzápětí přeprodala městu? Asi tak se dá vnímat „celá korektnost“ rady města včele s primátorem Hrabáčem.

Další připomínky zastupitelů  z komise pro majetek města jasně ukazovaly na fakt, že na jedné straně město Chomutov levně majetek prodává, často za zajímavých podmínek a na druhé straně draze nakupuje.

Někteří zastupitele uvedli na jednání zastupitelstva i příklad, kdy město nedávno prodávalo srovnatelnou nemovitost za pouhou čtvrtinu ceny.

Aby toho nebylo málo, tak podle slov primátora Hrabáče se do nemovitosti ještě bude masivně investovat v podobě zateplení, výměny oken a dalších investic.

Náměstek Marz (Nový Sever) uvedl, že investice města by v budoucnu měla sloužit jako startovací byty pro mladé, ale opoziční zastupitel Marian Bystroň kontroval tím, že v energeticky náročném objektu si startovací byty pro mladé lidi nedovede z ekonomických důvodů vůbec představit.

Politici z hnutí ANO a Nový Sever se snažili počínání primátora Hrabáče a jeho společníků v městské akciovce obhájit, ale z diskuse jasně vyplynulo, že koaliční politici nejsou domluveni ani na tom, jaké budou mít byty využití. Pokusy o podporu jen odkopaly další nepromyšlené fabulace, které měly překrýt celou nahotu nákupu nemovitosti, kterým v městské akciovce zastupitele obalamutili.

Je toho ale ještě mnohem víc, protože v městské akciovce je předsedou představenstva opět primátor Hrabáč, který se prodejem na město chce jen zbavit salda, které nákupem nemovitosti udělal v obchodní společnosti založené za účelem zisku. Dlouhé diskutování nevyřešilo ani jednoduchou otázku, zdali budou byty startovací pro mladé rodiny, nebo sociální byty pro nepřizpůsobivé občany. A tak město získalo nemovitost ve velmi špatném technickém stavu za 10, 2 miliónu, do které ještě bude muset hodně nainvestovat. A možná někdy v budoucnu se v Chomutově objeví něco, možná jako startovací startovací byty.

Kolik by šlo za 10,2 nakoupit v Chomutově hotových bytů, bez další rekonstrukce, které by byly okamžitě k nastěhování pro mladé rodiny si každý může udělat obrázek sám.

O celou věc se aktuálně zajímají  dvě právní kanceláře, které zvažují zdali proti svévolnému chování členů představenstva městské akciové společnosti pod vedením chomutovského primátora Hrabáče, který celou věc následně legalizoval prostřednictvím zastupitelstva města Chomutova nelze vyvodit jinou než politickou odpovědnost.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email