Letošní houbařská sezóna pomalu začíná. Meteorologové opět spouští mapu výskytu hub

R – Houbaři, pozor! Letošní houbařská sezóna pomalu začíná. Český hydrometeorologický ústav proto opět spouští oblíbenou mapu pravděpodobnosti výskytu (zejména hřibovitých) hub, které sbírá většina českých houbařů. Mapa je dostupná od včerejšího dne ZDE.

A podle jakých pravidel se spouští výpočet pro tuto mapu? Spuštění výpočtu záleží nejen na vhodném počasí pro růst hub (optimální teploty, srážky a půdní vlhkost), ale také na reálném výskytu hub v lesích – ten mapují mykologové přímo v terénu. Jakmile jsou tato kritéria ve shodě, výpočet je spuštěn a mapa zveřejněna.

Taková byla pravděpodobnost k prvnímu dni tohoto týdne. A na dnešek ještě pršelo… Foto: Český hydrometeorologický ústav

„Faktický výskyt hub samozřejmě závisí na konkrétní lokalitě a zdejších podmínkách. A jak jistě tuší zkušení houbaři, i samotné houby bývají často „vybíravé“ a drží se jen určitých druhů stromů apod. Přírodní podmínky mají také značný vliv a mohou se v čase měnit – pokud bylo třeba vaše oblíbené houbařské místo ve smrkovém lese vykáceno a na jeho místě nyní vyrůstá nový smíšený les, může se zde výrazně změnit skladba hub. Proto je třeba brát naši mapu v celorepublikovém měřítku s určitou rezervou a brát v potaz, že vyjadřuje pravděpodobnost zejména na základě meteorologických proměnných,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email