Strana PRO svolala na sobotu do Prahy protest proti vládě Petra Fialy

Praha – Na sobotu odpoledne svolal spolek Česko proti bídě a strana PRO (Právo Respekt Odbornost) demonstraci proti vládě Petra Fialy (ODS), cílem je dát kabinetu pomyslnou výpověď a vyřešit vnitrostátní problémy. Na tiskové konferenci to dnes řekli předseda strany PRO Jindřich Rajchl a bývalý místopředseda ČSSD a nově člen vedení PRO Michal Hašek. Zaplnit chtějí Václavské náměstí, Rajchl doufá, že lidí přijde více než na předchozí akce.

Protest navazuje na tři demonstrace stejných organizátorů. Tisíce lidí v Praze proti vládě protestovaly naposledy 16. září loňského roku. Tehdy se po dvouhodinové akci na Václavském náměstí vydaly na pochod na Letenskou pláň. Předtím se tisíce lidí sešly loni 16. dubna a 11. března. Po březnové demonstraci se část účastníků pokusila sundat ukrajinskou vlajku z Národního muzea.

Situace, která vedla ke svolání občanů v loňském roce, se podle Rajchla nelepší, vyzval proto občany, aby se v sobotu ve 14:00 sešli v Praze. V plánu není žádný pochod, soustředit se chtějí organizátoři na zaplnění Václavského náměstí.

Vláda dokázala, že není kompetentní k tomu, aby vedla Českou republiku, řekl dnes Rajchl. Kabinet podle něj ztratil mandát vládnout a nemá důvěru občanů. „Nemůžeme si dovolit další dva roky vládnutí Petra Fialy,“ uvedl. Podle Haška je současná vláda nejhorší v historii ČR. „Blaničtí rytíři ještě stále spí, nevyrazili, ale my máme šanci je teď v sobotu zastoupit,“ řekl.

Vláda bezprecedentně poškodila vztahy mezi Českem a Slovenskem, míní Hašek. Fiala po jednání vlády předminulý týden oznámil, že se neuskuteční plánované společné zasedání kabinetů obou zemí, které výrazně rozděluje náhled na konflikt na Ukrajině a na podporu napadeného státu. Hašek spolu s Rajchlem napsal otevřený dopis slovenskému premiérovi Robertu Ficovi, ve kterém vyzdvihují vztahy mezi oběma zeměmi. Na demonstraci budou mít lidé šanci připojit k dopisu své podpisy, uvedl Hašek.

Rajchl odmítl označení demonstrace jako proruské, protest má podle něj za cíl vyřešit vnitrostátní problémy. Zároveň uvedl, že konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení, je podle něj v zájmu Ruskem napadené země, aby se uzavřelo příměří a skončilo zabíjení lidí a plýtvání prostředky.

Na protestu promluví mimo jiné poslanci SPD Jaroslav Foldyna a Jiří Kobza nebo senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé). Pozváni jsou také zástupci ANO, Svobodných a dalších subjektů, které jsou v opozici, řekl Rajchl. Účast odmítl bývalý prezident Václav Klaus. Další bývalá hlava státu Miloš Zeman podle Haška vystoupí prostřednictvím video zdravice, vzhledem k jeho hospitalizaci nebude aktuální.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email