Korupční kauza krajských nemocnic. Podnikatel Burian je ve vazbě

Soud v úterý poslal do vazby podnikatele Tomáše Buriana, který údajně řídil organizovanou skupinu ovlivňující veřejné zakázky v krajských nemocnicích.

Státní zástupce navrhl v kauze korupce při nákupu zdravotnického materiálu vazbu pro další čtyři z deseti obviněných – mimo jiné pro již odvolaného generálního ředitele Krajské zdravotní v Ústí nad Labem Petra Malého či šéfa jihlavské nemocnice Lukáše Veleva.

„Klient byl vzat do vazby. Zvážíme podání stížnosti,“ řekl novinářům po skončení vazebního jednání Burianův advokát Radek Jilg. Soud podle něj poslal podnikatele do vazby ze všech tří možných důvodů, tedy že by mohl uprchnout, ovlivňovat svědky i pokračovat v páchání trestné činnosti.

Burian se podle svého právního zástupce necítí vinen a doufá, že se to u soudu prokáže. „Jsme úplně na začátku trestního procesu. Bude to složitější, delší proces,“ uvedl Jilg.

Policie v pondělí zasahovala v sídlech krajských nemocnic a začala trestně stíhat deset lidí včetně generálního ředitele a manažerů zadavatele a šéfů dodavatelů zdravotnické techniky. Kvůli tomu, že byla dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj, se případu ujal Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Policie podle něj zatím zdokumentovala škodu ve výší milion eur, tedy asi 25 milionů korun. Vyšetřování ale nadále pokračuje a suma nemusí být konečná.

Deník N v úterý uvedl, že ředitelé krajských nemocnic na základě příkazů majitele společnosti A Pharm Česká republika Buriana ovlivňovali veřejné zdravotnické zakázky tak, aby je vyhrávaly spřátelené firmy. Společnosti si zakázky uměle navyšovaly zhruba o deset procent, které si pak skupina rozdělovala, stojí podle serveru v usnesení o zahájení trestního stíhání. Podnikatel podle kriminalistů členům skupiny vyhrožoval násilím nebo postihem od spřátelených policistů.

EPPO tvrdí, že organizovaná skupina nejméně od roku 2022 systematicky manipulovala s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech nakupovala zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení. Šlo například o operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory.

Představenstvo Krajské zdravotní v pondělí večer odvolalo generálního ředitele Malého. Šéfa Nemocnice Jihlava Veleva se rada Kraje Vysočina zatím odvolat nechystá. Zadržení se podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) může stát komukoliv, a není tak důvodem k odvolání.

Podle serveru Seznam Zprávy ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v reakci na pondělní policejní zásah zastavilo financování projektů obou nemocnic. Celkově jde o podporu ve výši 959 milionů korun. Nemocnice zatím informace o zastavení dotací nemají.

Zdroj: ČTK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email