Do chomutovského Aquasvěta se tlačí spodní voda.

V uplynulých dnech chomutovský magistrát nechal změřit hodnotu vodíkového exponentu, čili pH, který vypovídá o tom, jestli roztok reaguje kysele nebo zásaditě. Testovalo se celkem na  třech místech aquaparku.

„Voda prosakuje hlavně do výtahové šachty. Měřili jsme u vrtu a také baněk umístěných na podlahách strojovny, aby jímaly spodní vodu,“ uvedl náměstek primátora Chomutova pro investice Milan Petrilák (ANO).

Podle jeho slov se nejedná o vodu z přilehlého kamencového jezera, ale bylo nutné měřením tuto variantu vyloučit.

V Aquasvětě se aktuálně investuje podle plánu bývalého náměstka Dindy (Nový Sever) do nové speciální odvětrávané fasády za více než 20 milionů korun, která má účinně odvádět vlhkost. Město má také projekt, který má vysušit „studánku“ ve výtahové šachtě, ale proč se nezačalo primárně s odstraňováním vody už bývalý náměstek občanům neprozradí.

Město mimo jiné aktuálně pracuje na vybudování záložního přívodu vody pro Kamencové jezero. Má se jednat  o potrubní systém zakopaný pod povrchem, který nahradí dosavadní provizorní systém napouštění z Podkrušnohorského přivaděče. Jezero nemá vlastní přítok a v minulosti bylo dvakrát dopouštěno v posledních třech letech.  Jezero se bude dopouštět jen v případě většího poklesu hladiny, aby se nenarušilo chemické složení vody.

Na jedné straně město buduje nákladné vysoušení a odvodnění podloží pod aquaparkem a na druhé řeší opět nákladné doplňování vody do Kamencového jezera. Možná komplexní zpráva hydrologa, geologa a dalších odborníků by napověděla víc a celou věc uvedla do širšího kontextu, aby dávala pro občany města smysl.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email