Soud zastavil stíhání klášterecké exstarostky Mazánkové.

Vleklá kauza je definitivně promlčena. Po více než deseti letech zastavil Okresní soud v Chomutově trestní stíhání bývalé starostky Klášterce nad Ohří Kateřiny Mazánkové. Ta byla v rámci svého předešlého působení na úřadě v roli vysoké úřednice obžalovaná z údajně nezákonného ovlivňování výběrových řízení a předčasného proplácení faktur na radnici.

„Je to neskutečná úleva po těch letech obviňování a pocitu bezmoci z celého procesu. Od začátku jsem tvrdila a dokazovala, že jsem nevinná,“ uvedla Mazánková u níž byla trestní věc promlčena a nebyl vysloven výrok soudu o vině, či nevině, případně o trestu.

Rozhodnutí padlo už loni v listopadu. „Soud tak učinil v rámci takzvaně neveřejného zasedání,“ uvedl předseda senátu Martin Roubalík. Kateřina Mazánková o tom byla písemně informovaná teprve před několika dny. Promlčení se zjednodušeně řečeno doba po které už nelze obžalovaného  odsoudit a nelze uložit trest, nikoli fakt, zdali se věci tak, jak říká obžaloba skutečně staly či trestný čin spáchán nebyl..

Její obhájce Tomáš Havelka ale neskrývá rozhořčení z průběhu kauzy, která byla nezvykle dlouhá, a nevyústila v pravomocné rozhodnutí. „Za mě je to velké zklamání z toho, jak na ní pracovaly orgány činné v trestním řízení, zejména policie a poté státní zastupitelství v Chomutově. Stíhání bylo od začátku naprosto vykonstruované. Není možné někoho takto deset let vláčet soudy,“ prohlásil.

Podobných případů je více. V našem právní praxi se historicky mnoho případů k soudu díky nekončícím vyšetřováním ani nedostalo. Mezi policií a soudem je státní zastupitelství, které může rozhoduje o podání žaloby a teprve poté musí soud nařídit ve věci jednání.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email