Největší vliv na sportování mají pořád rodiče, říká Růžička

Podle posledních průzkumů přibývá dětí, které nesportují, a kdo má největší vliv na jejich sportování? Nejen na tyto otázky odpovídá v rozhovoru legenda českého hokeje Vladimír Růžička.

Národním sportem je podle 60 % Čechů hokej. Letos se po devíti letech vrací do České republiky Mistrovství světa v ledním hokeji. Šampionát se uskuteční v druhé polovině května v Praze a Ostravě. Čechům se ale v posledních letech na světových kláních příliš nedaří, a podle několika studií a průzkumů na tom nejsou, co se týká nejen sportu, ale pohybu obecně, dobře ani naše děti.

Proč tomu tak je a jak se změnil hokej, o tom jsme si povídali s bývalým českým hokejovým útočníkem a trenérem Vladimírem Růžičkou, který je držitelem zlaté medaile z pražského Mistrovství světa 1985 a který též jako kapitán dovedl český tým k vítězství na legendárním olympijském turnaji v roce 1998 v Naganu. Růžička působil řadu let v zámořské NHL. Za připomenutí stojí, že byl prvním hráčem po revoluci, který odešel do Ameriky. Jeho prvním týmem byl Edmonton Oilers. Od roku 2008 je Vladimír Růžička členem Síně slávy českého hokeje.

Jak se podle vašeho názoru změnilo sportování děti od doby, kdy Vy jste byl malý?

Rozdíl je hodně veliký. Je to 53 let zpět a posun je neskutečný. Náročnost na děti a finanční náročnost pro rodiče, než to bylo za nás. Všechno se posouvá a vylepšuje. V dnešní době má mládež lepší podmínky než dříve, říká Vladimír Růžička.

Proč dnes podle průzkumů přibývá dětí, které nesportují?

Myslím si, že je to dnešní dobou. Teď se pohybujeme jinde než dříve. Posunulo se to hodně dopředu a děti mají více možností např. ohledně elektroniky. Dříve si hráli venku, dnes jsou u počítače, tabletu, mobilu atd. Jsou pohodlnější a rodiče je k aktivnímu životu moc nevedou, protože mají svých starostí dost.

Kdo má podle Vás největší vliv na sportování dětí: rodiče, učitelé, popř. někdo jiný?

Na sportování dětí mají rozhodně největší vliv jejich rodiče.

Velkým nešvarem, hlavně v kolektivních sportech, jsou vulgarismy, dokonce i v dětském a mládežnickém sportu. Co myslíte že by se s tím mělo dělat?

V dětském a mládežnickém sportu je vulgarismus špatně a nelíbí se mi to. Opět je to tou dobou. Děti mají přístup k internetu, kde na ty vulgarismy naráží denně.

Od jakého věku by se děti měli specializovat na určitý druh sportu?

Každý sport to má jinak, ale když jsou to ty hlavní sporty, tak kolem 8 roku. Hokej je specifický tak, že se musí začít co nejdříve, protože bruslení od mala je základ. Jinak by se měly děti od 6 do 10 let věnovat více sportům.

Jak se podle Vás změnil lední hokej od doby, kdy jste sám začal hrát hokej?

Změnil se skoro ve všem. Finanční náročnost na vybavení, fyzická zátěž na tréninku, přístup trenérů k mládeži, jiné strategie ve hře. Dříve se hrálo na otevřených stadionech, bylo jich i méně. Dnes je to pro hráče luxus.

zdroj: prvnizpravy.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email