Důchody, daně, reformy podle Ivany Turkové ze strany Právo Respekt Odbornost

Paní doktorko, ve Straně PRO jste garantem čtyř oblastí a připravili jste daňovou, sociální, rodinnou, a hlavně důchodovou reformu. Jak na Vás působí prohlášení ekonoma Lukáše Kovandy, že je nutné „odstranit představu, že důchod je něco, na co máme všichni nárok.“

Tento liberální ideologický přístup k důchodovému zabezpečení se dnes v praxi nikde prakticky nerealizuje. Důchodci nedostávají od vlády žádné peníze, ani milodary. Vláda žádné peníze nemá, jsou to finance občanů, které státu za 40 let odvedli, aby s nimi stát hospodařil nebo ještě lépe, aby je zhodnotil a nyní s odloženou dobou si své peníze vybírají zpět. V ČR máme naštěstí průběžný důchodový systém jako většina civilizované společnosti.

Abychom byli poctiví, pan Kovanda volá i po snížení státního sociálního pojištění. V čem to může být cesta?

Podle mě v ničem. Pokud nechceme zvyšovat daně, tak musíme dostat do důchodového systému více peněz. V rámci naší daňové reformy Strany PRO se určitě nejedná o zvednutí daně fyzickým či právnickým osobám, spíše naopak, sjednotíme a snížíme je na stejnou úroveň. Jsme však přesvědčeni, že všichni, kteří zde podnikají a vydělávají musí spravedlivě odvádět daně, tzn. zavedeme sektorovou bankovní daň, dorovnávací a digitální daň. Mimochodem, pan elektro specialista Stanjura (ODS) například predikoval, že vybere z windfall tax 33 miliard korun a ve finále do statní kasy získal od všech bank pouze 730 tisíc korun. Za takovou perfektní práci by měl na ministerstvu už sedět maximálně na recepci.

Jak hodnotíte opatření, které předložila vláda a označila za „důchodovou reformu“? Čili zvýšení věku odchodu do důchodu a snížení výměry penze pro příští důchodce.

Vůbec nechápu, kde vzal pan zemědělec Jurečka tu drzost, nazývat dokument, který předložili, důchodovou reformou. Jedná se o pouhou parametrickou změnu současného špatně fungujícího systému bez mezigenerační vazby a následné návaznosti na prorodinnou politiku, která určitě nezachrání naše veřejné finance. Navíc odborníci jasně tvrdí, že zvýšit věk odchodu do důchodu nad 65 let, nevydrží náš zdravotní systém

Stárne populace, důchodců bude stále více, pracujících pořád méně. Podle ekonomů nebude současný důchodový systém dlouhodobě udržitelný bez výrazného zvýšení našeho státního sociálního pojištění. Myslíte, že je to řešení?

Není nutné zvyšovat současné odvody sociálního pojištění občanům, pokud zajistíte dodatečné financování. Současná vláda bohužel nemá žádné ponětí o tom, co je důchodová reforma, proto nečekejme, že by tuto situaci zvládla. Zde se musí změnit vládní garnitura, aby mohlo dojít k pozitivní změně. My jsme připraveni převzít odpovědnost za provedení důchodové reformy. Pokud občané vloží důvěru do našich rukou, tak vytvoříme přebytkový důchodový systém, který bude schopen vytvářet rezervu i pro budoucí propad příjmů.

Tato vláda plánuje další gigantický schodek státního rozpočtu i na tento rok, aniž by docházelo k mimořádným výdajům. Dá se s tím ale vlastně něco dělat, kromě nepopulárního zvyšování daní?

„Vláda tvrdila, jak konsolidačním balíčkem, který vešel v platnost v tomto roce, ozdraví veřejné finance, ale jaká je realita?

Bez jakýchkoliv mimořádných výdajů nebo masivní podpory podnikatelů (jako v covidové době) je schválen opět schodek ve výši 252 miliard, katastrofa. Navíc 2% strukturální deficit a 200 miliard znamená dlouhodobě neudržitelné veřejné finance, nikoliv zdravé. Celé čtyři roky se tato vláda nedostane pod 250 miliard, což je naprosté selhání rozpočtové politiky vlády.

Vláda musí začít u sebe. Slibovali snížení vládních výdajů a opět lhali, neboť je tam nárůst o více než deset miliard.

Prioritně je nutné postavit české občany na první místo a teprve poté pomáhat druhým.

Musíme se postupně vymanit z koloniálního postavení levné montovny západu. O bankách a jejich vyvedení zisku už jsem mluvila, stejnou strategii zastávají i ostatní nadnárodní společnosti, které vyvádějí stovky miliard. Podle francouzského ekonoma Toma Pickettyho odchází z naší země na dividendách až 1 bilion Kč.

Nutností je přestat financovat veškeré politické, ideologické, zelené, genderové a já nevím jaké ještě neziskovky. Rozdělit státní rozpočet na provozní část, která musí být vyrovnaná a investiční část, která může vykazovat deficit. Prioritně vládu musí vést tvrdý a schopný manažer, nikoliv slabý a hodný akademik z brněnské kavárny, doplňuje Ivana Turková (PRO).

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email