Chomutovskou školu srovnaly stroje se zemí celkem za 15 miliónů.

Rachot těžké techniky na Kamenném Vrchu v Chomutově pokračuje. Z rozhodnutí politiků jde k zemi bývalá základní škola. Velká část už byla srovnána se zemí a jejich trosky nakládá bagr do drtičky na stavební suť.

Z rozhodnutí chomutovských politiků začaly demoliční práce 9. října a podle smlouvy má být prostor vyčištěný do konce letošního roku.

Denně se nadrtí až 1000 tun materiálu. Jedná se o veřejnou zakázku za téměř 7 milionů korun, kterou vyhrála severomoravská společnost AWT Rekultivace. Ale bourací práce dělá jiná firma, děčínská společnost Bagrujeme.eu.

Politici se rozhodli plochu nechat zjara oset trávou. Počítají s tím, že místo po rozdrcené škole bude sloužit jako veřejné prostranství pro lidi, kteří bydlí v okolí.

„Budou tam moct chodit například se psem a využívat ho dalšími způsoby, aniž by se brodili v bahně. Je to takový mezistupeň než případně přijde racionální nápad, co s tímto územím dělat dál,“ doplnil končící náměstek primátora  David Dinda (Nový Sever), který v současné době čelí trestnímu stíhání, které je spojeno s výkonem politické funkce.

Poprvé se demoliční stroje zakously  do školy v roce 2019, kdy zlikvidovaly tři z celkem sedmi pavilonů spojených koridorem. Náklady se tenkrát vyšplhaly na 8 milionů korun. Dnes s dalšími sedmi milióny přišla na základě politického rozhodnutí občany města demolice na celkem 15 miliónů korun z veřejné pokladny města.

V minulosti se stížnosti lidí na bezdomovce se množily a stav budovy byl neutěšený. Na základě toho vznikla politická dohoda. Město šlo do investiční akce bez dotace, protože stát žádnou nevypsal.  U této politické dohody stál mimo jiné i trestně stíhaný politik Dinda, který vše veřejně odůvodnil.

Škola ještě začátkem 90. let měla 753 žáků. Po roce 2 000 už v lavicích zasedalo jen okolo tří set školáků. Po uzavření školy  město nabídlo funkční objekt  soukromým investorům, ale nikdo se nenašel. Do prázdné budovy se postupně za nečinnosti politiků nastěhovali bezdomovci a drogově závislí, kteří tam opakovaně založili požár.

Z pohledu experta na bezpečnost se jednalo spíš o řízený proces, protože v mnoha případech bylo ve školách instalováno  bezpečností zařízení, které bylo připojeno na složky policie.

„K masivnímu osídlení bezdomovci a následné devastaci muselo dojít po odpojení objektu od sítí a bezpečnostních prvků, o kterých musel někdo předem rozhodnout. Obce, firmy i fyzické osoby hojně využívají službu pultu centrální ochrany, která efektivně chrání jejich majetek. Navíc dalším přínosem je Městská policie, kterou opět město Chomutov disponuje. V celkové režii organizace města při poskytování ochrany se takový objekt nijak významně neprojeví, ale dalších důvodů mohla být celá řada, nevyjímaje politické rozhodnutí, které nemusí vždy korespondovat s ekonomickým,“ doplňuje bezpečnostní expert.

Školství má v Chomutově na starost náměstek primátora Milan März (Nový Sever).

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email