V Chomutově vedle spalovny by mohla vyrůst paroplynová elektrárna.

Poblíž historické části Chomutova by mohla být postavena nová paroplynová elektrárna. Palivem, které vy roztočilo parní turbínu by mohla být směs zemního plynu a vodíku. Záměr se má realizovat na soukromých pozemcích teplárenské společnosti Actherm, které ještě nedávno prosazovala ve stejné lokalitě spalovnu odpadu, proti níž se zvedla nevole mnoha občanů Chomutova.

Celé portfolio patří energetické skupině UCED z koncernu Creditas miliardáře Pavla Hubáčka. Ta plánuje vybudování soustavy dvou nebo tří plynových turbín a další parní, které by měly dosahovat elektrického výkonu do 300 megawatt. Pokud získá skupina potřebná povolení, mohla by paroplynová elektrárna být uvedena do provozu už v roce 2027.

Nová ekologická elektrárna by od počátku měla spalovat zemní plyn s příměsí vodíku, která by postupně poměr vodíku navýšila. „Vše záleží na vybudování potřebné infrastruktury pro dopravu plynu v České republice,“ ,“ uvedl mluvčí UCED Daniel Mareš. Podle současného vedení společností by nový zdroj  mohl nejpozději od roku 2035  spalovat 100 procent vodíku, čímž by se Chomutov zařadil mezi první města s ekologicky čistou elektrárnou na vodík v České republice.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email