Sloup Nejsvětější Trojice je poničený. Do dominanty náměstí nabouralo auto

Chomutov – V neděli 8. října v časných ranních hodinách došlo na náměstí 1. Máje v Chomutově k nehodě, auto tu narazilo do Sloupu Nejsvětější Trojice přímo před radnicí.

Dominanta náměstí je poničená, místo je obehnáno páskou městské policie. Podle našich informací by mohla za nehodou být nepřiměřená rychlost, či alkohol. Na místě jsou i zbytky rozbitých světel. Další podrobnosti a okolnosti nehody zjišťujeme.

Chomutovský sloup Nejsvětější Trojice se nachází v severní části náměstí 1. máje. Jeho minulost je více než zajímavá. Na světlo světa se dostal již v roce 1697 a následně po dalších třicet pět let na něm přibývaly sochy světců. Sloup je složen ze dvou částí: ze samotného sloupu a tak zvané kazatelny. Na vrcholu sloupu je rozmístěna Svatá rodina, Kristus s křížem, po jeho pravé straně je Panna Marie a na levé sv. Anna. Na opačné straně sloupu je sv. Josef s knihou a lilií. Nad Svatou rodinou je žehnající Bůh Otec a nejvýše je Duch Svatý v podobě holubice. Sloup je vysoký 10,5 metrů a jeho váha je více než šest tun. V roce 1719 byly u podstavce sloupu umístěny čtyři sochy, mezi kterými je i český světec sv. Jan z Nepomuku. Kamenná kazatelna byla dohotovena v roce 1725. Přibyla socha anděla s lucernou a dalších sedm svatých. Mezi nimi je v plné zbroji s orlicí na štítu patron země, sv. Václav. Na současné místo byl sloup přemístěn v roce 1962. Samozřejmě se jedná o velmi hezké baroko a sloup byl vytvořen z pískovce.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email