V chomutovské galerii Lurago se uskutečnila vernisáž výstavy s názvem „Město Chomutov, součást mozaiky Evropy 2050“

Ve středu 20. září se v prostoru před chomutovskou galerií Lurago uskutečnila vernisáž výstavy s názvem „Město Chomutov, součást mozaiky Evropy 2050“. Ta proběhla pod záštitou náměstka primátora Milana Märce Vystavovaná díla vytvořily děti z chomutovských základních škol a Základní umělecké školy T. G. Masaryka Chomutov. Výstava bude pro zájemce otevřena až do 14. října.

Vernisáží provedl moderátor Lukáš Budai, slova se také chopil náměstek primátora Milan Märc, který společně s vedoucí odboru školství Martinou Kalovou předal pamětní list a drobné dárečky oceněným v jednotlivých kategoriích. Součástí doprovodného programu bylo vystoupení zpěvaček ze základní umělecké školy.

„Výstava se koná v rámci evropské výtvarné přehlídky Evropa 2050, jejíž motto zůstává stále stejné, tedy Evropa, ve které chci žít. Jen v České republice je do ní zapojeno 65 škol. V roce 2023 prostřednictvím prací žáků a studentů sestavuje výstava mozaiku regionů, které tvoří Evropu a představuje, jak jednotlivé regiony vypadají dnes, čím jsou výjimečné nebo jaké by je dnešní mladá generace chtěla mít,“ vysvětluje Martina Kalová, vedoucí odboru školství.

Na vernisáži proběhlo také slavnostní vyhlášení vítězů regionálního kola této výtvarné přehlídky. Stali se jimi Kristýna Fisková ze Základní umělecké školy T. G. Masaryka s výtvarným dílem „Horská dráha“, žákyně ZŠ Kadaňské Nela Gemsová a její projekt „Váš Chomutov“. Dále bylo oceněno dílo s názvem „Nový Chomutov“ od Anežky Proškové, která je také žákyní základní umělecké školy. Bylo též předáno speciální ocenění výtvarnému dílu „Chomutovsko včera, dnes a zítra“, ve kterém se prolíná historie, současnost a také budoucnost Chomutovska. Tento výtvor tvořil kolektiv 2. třídy ZŠ Palachova.

Dne 29. listopadu 2023 proběhne vyhlášení a ocenění vítězů evropské výtvarné přehlídky Evropa 2050 s vernisáží v Praze. Na tu osobně předal pozvánky vítězům regionálního kola soutěže Martin Štorkán z pořádající agentury W&ART. V loňském roce byla na slavnostním vyhlášení vítězů, které probíhalo v Karolinu na Univerzitě Karlově v Praze, oceněna také chomutovská umělkyně Kateřina Sedláčková ze ZŠ Na Příkopech s dílem „Kulturní centrum“.

Projekt Evropa 2050 je koncipován jako dlouhodobě udržitelný, časosběrný a jeho záměrem je aktuálně reagovat na změny, kterými Evropa prochází, a které se významným způsobem dotýkají dnešní mladé generace i podmínek jejího budoucího života v rámci Evropy, kterou vnímají jako své místo pro život dnes i v budoucnosti, kdy budou dospělí.

Již nyní lze hlasovat pro jednotlivá díla na stránkách projektu Evropa 2050.

zdroj: mestochomutov.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email