Braňte se horku u vody. Většina přírodních koupališť hlásí dobrý stav vody. Kterým nádržím se vyhnout?

Ústecký kraj / Karlovarský kraj – Meteorologové vydali výstrahu před vysokými teplotami, kdo může, vyrazí k vodě. Přes dlouhotrvající vedra je, až na výjimky, stav vody ve sledovaných přírodních nádržích dobrý.

Ubezpečit se, že návštěva vodní plochy neskončí po koupání vyrážkou, mohou lidé na webu www.koupacivody.cz s interaktnivní mapou, jež vznikla pod záštitou Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Kvalitu vody vybraných koupacích míst sledují krajské hygienické stanice. Na interaktivní mapě jsou jednoduché piktogramy od modré až po černou.

Modrá značí voda vhodná ke koupání: nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.

Zelená značka znamená voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi: nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci především se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat.

Oranžová je označení pro zhoršenou jakost vody: mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců (těhotné ženy, děti, osoby alergií, osoby s oslabeným imunitním systémem) by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.

Červená logicky vystavuje stopku – voda nevhodná ke koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Černá pak absolutní zákaz – Voda nebezpečná ke koupání – zákaz koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.

Na Mostecku mají všechny sledované plochy modrou ikonu značící ideální podmínky. Mezi sledovaná přírodní koupaliště patří Matylda, jezero Most i Benedikt.

Na Chomutovsku je taktéž koupání bezchybné. Hygienici kontrolují přírodní koupaliště ve Vysoké Peci, Kamencové jezero, na dvou místech vodní nádrž Nechranice a koupaliště v Prunéřově.

Na Teplicku kontrole podléhá přírodní koupaliště Osek a oblíbený zatopený lom Barbora. Obojí má taktéž modrou ikonu stejně jako jezero Milada na Ústecku.

Zhoršené vlastnosti vody a tedy zelenou ikonu najdete u Chlumeckého rybníka a stejně tak v zatopeném lomu ve Varvažově.

Na Děčínsku věnují hygienici pozornost koupališti v Jetřichovicích, které se nyní pyšní modrou ikonou stejně jako přírodní koupaliště v Mikulášovicích ve Šluknovském výběžku.

Jediná černá ikona svítí u kempu Chabařovice na Ústecku! Zde je v rybnících vyhlášen zákaz koupání.

Na Lounsku nesledují hygienici žádnou vodní plochu, na Litoměřicku pak pouze jednu, a to v Úštěku rybník Chmelař, u někož září oranžová, což značí už jistá rizika.

Řada lidí z Ústeckého kraje vyjíždí za koupáním až na Sokolovsko k velkému přírodnímu koupališti u jezera Michal, které se pyšní písčitými plážemi a tobogánem. I zde září modrá ikona. Stejně je tomu i v nedalekém Habartově a v Tatranovicích nedaleko Chodova. Zhoršenou kvalitu vody hlásí u Karlových Varů, a to na koupališti Rolava. Zákaz koupání je vyhlášen na Velkém rybníku u Hroznětína, který má problémy se stavem vody dlouhodobě.

Pokud byste vyrazili až na Jesenici, tak u Autokempu Rybářská bašta svítí zelená ikona stejně jako na protějším ostrohu u autokempu Václav. Naopak v polovině nádrže, u Dřenice je koupání bez obtíží.

INTERAKTIVNÍ MAPA WWW.KOUPACIVODY.CZ

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email