Neúspěšná kandidátka Nerudová chce příští rok usilovat o funkci europoslankyně na kandidátce STAN

Praha – Bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová chce příští rok kandidovat do Evropského parlamentu na listině hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Na sociální síti X, dříve twitter, dnes oznámila, že se bude na dnešním zasedání předsednictva STAN ucházet o pozici v čele kandidátky. Dalším z lídrů, o kterém bude užší vedení Starostů rozhodovat, bude podle informací ČTK bývalý poslanec Jan Farský (STAN).

„Cítím zodpovědnost vůči všem, kteří mi dali hlas v prezidentské volbě a chtěli změnu. Populismu se musíme znovu postavit a nabídnout mu alternativu,“ uvedla Nerudová, která v lednu v prvním kole prezidentských voleb skončila třetí. Případná dnešní nominace lídrů kandidátky bude podléhat schválení širším vedením Starostů. Celostátní výbor by o nich rozhodovat koncem léta.

Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová získala v prezidentských volbách 13,9 procenta hlasů a volilo ji přes 777.000 lidí. Před druhým kolem podpořila pozdějšího vítěze voleb Petra Pavla. Dnes uvedla, že díky nevídané vlně nadšení se podařilo zabránit zvolení Andreje Babiše (ANO) prezidentem. „Populisté se ale nevzdávají a chtějí si opět podmanit naši zemi za každou cenu. Kvůli našim dětem jim to nesmíme dovolit,“ dodala.

O kandidatuře Nerudová intenzivně vyjednávala s více politickými subjekty, napsala. „S jediným cílem – najít partnery, se kterými budeme bojovat za klíčové reformy, lepší život všech bez rozdílu a rovné šance pro každého bez ohledu na to, kým je, odkud pochází, koho miluje či v co věří,“ uvedla. Doplnila, že se STAN má společnou řadu témat, například ochranu přírody, podporu venkova, ale i rovná práva pro všechny.

Kandidátka STAN v eurovolbách v příštím roce by měla nést označení Starostové a osobnosti pro Evropu. Listinu skládá Farský, který serveru iRozhlas.cz řekl, že by mezi prvními deseti kandidáty mělo být sedm členů STAN a tři „osobnosti“, v druhé desítce pak šest Starostů.

zdroj: ČTK


Komentář redakce:

Pro neúspěšnou kandidátku na úřad prezidenta České republiky, kterou jak vidno z pětikoalice podporovalo i hnutí STAN (korupční a kokainová kauza Dozimetr) je zjevné totální vyhoření voličů, kteří dnes vládnímu uskupení z veliké části už vůbec nedůvěřují, protože z mnoha volebních slibů nebylo téměř nic splněno, ba naopak. Nerudová bude zastupovat politiku lží, volebních podvodů a mediální cenzury včetně zátěže korupční aféry Dozimetr, která nebyla dosud prošetřena. Podle několika zdrojů právě pětikoalici budou čekat nejspíš policejní vyšetřování armádních zakázek, které chtěli politici ututlat v rámci režimu utajeni, což soudní rozhodnutí nedovoluje a říká, že informace o nákupech za státní peníze mají být primárně veřejné a nikoliv v režimu utajení, aby nebylo možné řádně udělat jejich kontrolu. Právě po uskutečnění obchodu už není důvod nic tajit, a už vůbec ne porovnání nákupů s jinými zeměmi za srovnatelné nebo dokonce totožné zboží.

Například o nákupu F35 píší některá média, ze Izrael kupuje tyto stroje o více než polovinu levněji.

Pokud je pro Nerudovou právě prostředí politických subjektů, které prošetřuje policie tím, o němž si myslí, že budou občané podporovat, tak  je vše v naprostém pořádku. Ale zlodějiny, podvody a korupční skandály a dokonce kokainové dýchánky zatím občané České republiky nepodporovali.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email