V Málkově zasahovala veterinární inspekce, zvířata byla bez vody.

Málkov – Inspektoři Státní veterinární správy v Ústeckém kraji provedli v minulém týdnu na základě podnětu kontrolu v chovu hospodářských zvířat v obci Málkov na Chomutovsku. Na místě inspektoři odhalili nevhodné podmínky chovu, kdy zvířata neměla přístup k vodě a krmení. Navíc měl chovatel již z minulosti kvůli předchozím opakovaným pochybením nařízen zákaz chovu zvířat.

V době kontroly se v chovu nacházelo 100 kohoutů, cca 50 kusů ostatní drůbeže, tři kozy a dvě selata vietnamského prasete. „Nejhorší podmínky byly v ubikaci pro kozy, kde se vyskytovalo pletivo, dřevo, prkna, nádoby či nevhodné krmení a další předměty. Všechna zvířata, zejména drůbež, byla namačkána na velmi malém prostoru a neměla k dispozici výběh. Popsané podmínky chovu lze označit za vážné podezření z týraní zvířat,“ uvedl tiskový mluvčí Petr Vorlíček.

Inspektoři kontrolovali chov na základě podnětu minulý týden. Chovateli byl již z minulosti kvůli předchozím opakovaným pochybením nařízen zákaz chovu zvířat. V době kontroly se v hospodářství nacházelo 100 kohoutů, zhruba 50 kusů ostatní drůbeže, tři kozy a dvě selata vietnamského prasete. Nejhorší podmínky byly podle Vorlíčka v ubikaci pro kozy, kde se vyskytovalo pletivo, dřevo, prkna, nádoby či nevhodné krmení a další předměty.

Všechna zvířata, zejména drůbež, byla namačkána na velmi malém prostoru a neměla k dispozici výběh. Popsané podmínky chovu lze označit za vážné podezření z týraní zvířat, uvedl mluvčí. Krajská veterinární správa v současnosti zpracovává odborný posudek pro obec s rozšířenou působností s návrhem na náhradní péči pro všechna zvířata a uloží pokutu za porušení plemenářského zákona. Ostatní prohřešky ve vztahu k zákonu na ochranu zvířat proti týrání bude ve správním řízení řešit obec s rozšířenou působností, tedy město Chomutov.

Inspektoři už dříve řešili několik podnětů na tohoto chovatele a podali návrhy na odebrání zvířat. Šlo o psy, ovce a kozy. Vedle toho veterinární správa uložila pokuty za porušení plemenářského zákona. V roce 2019 v zařízení hořelo, při požáru zahynulo velké množství drůbeže. Chomutov chov danému hospodáři zakázal.

Veterinární správa v Ústeckém kraji prověřovala loni 556 podnětů, které se týkaly podezření na týrání zvířat. Z toho se u 29 procent případů týrání prokázalo. Oproti roku 2018 se zvýšil počet podnětů o 50, ve srovnání s rokem 2017 dokonce téměř o 100 podnětů.

Případ dlouhodobého týrání skotu na Chomutovsku v Krušných horách se v květnu dostal před ústecký krajský soud. Státní zástupce obžaloval jednatele společnosti, ředitele a samotnou firmu Ekochov CMN. Ve stádu uhynuly kvůli velmi špatným podmínkám stovky kusů dobytka. Mužům hrozí až desetileté vězení za chov zvířat v nevhodných podmínkách ve spolupachatelství, společnosti zrušení.

foto: Státní veterinární správa

Zdroj: ČTK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email