Česko se chlubí nejnižší nezaměstnaností v celé EU, loni ale bylo lépe

ČR – Úřad práce ČR evidoval k 30. 6. 2023 celkem 249 792 uchazečů o zaměstnání, o 4 101 méně než v předchozím měsíci. Oproti předchozímu roku je však ke stejnému datu o 18 483 uchazečů o zaměstnání více. Zajímavostí je, že počet nabízených pracovních pozic dosahuje téměř 286,7 tisíc.

Nárůst počtu uchazečů o zaměstnání oproti roku 2022 sice vypadá strašidelně, ale v procentuálním vyjádření vzrostl jen o 0,3 %.

Podíl nezaměstnaných osob ke konci června činil 3,4 %. V mezinárodním srovnání byla míra nezaměstnanosti podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za květen) nejnižší v celé Evropské unii, a to 2,3 % (průměr EU 5,8 %).

V červnu pokračoval pokles podílu nezaměstnaných osob. Trh práce aktuálně ovlivňují, kromě dlouhodobě vysokého zájmu zaměstnavatelů o zaměstnance převážně v dělnických a vysoce odborných profesích či řemeslníky, zejména sezónní činnosti. A to hlavně ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, ale také v cestovním ruchu, v pohostinství, prodeji a ve službách. Tyto práce poběží i v následujících měsících.

„V letní sezóně a také při vysokém počtu míst v průmyslu klesá počet nezaměstnaných mužů, meziměsíčně o 3 000. Máme stále jednu z nejnižších nezaměstnaností v rámci celé Evropské unie, ale nesmíme usnout na vavřínech. Pracovní trh se neustále vyvíjí a mnoho pracovních profesí se nejen postupem digitalizace rychle mění. Zároveň mnohdy rostou požadavky kladené na pracovníky. Lidé by se proto neměli přestat vzdělávat a měli by využít každou možnost, jak si prohloubit znalosti nebo vylepšit kvalifikaci. Léto je ideální doba, kdy mohou skrz web jsemvkurzu.cz získat zejména digitální dovednosti, které pak hned uplatní,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Znovu je potřeba poděkovat zejména firmám, které dávají práci lidem. Díky tomu je nezaměstnanost tak nízká, což je výborná zpráva pro naši zemi,“ dodává ministr.

Trh práce mohou i přes aktuální stabilizaci nadále ovlivňovat ekonomické a sociální změny, a také vývoj válečného konfliktu na Ukrajině.

Pokud jde o letní brigády, zaměstnavatelé většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance. Prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízejí „brigádnická“ místa v menší míře, např. pro pomocné síly v pohostinství, gastronomii, prodejnách, pomocníky ve výrobě, uklízeče, v rekreačních resortech (pro pokojské, číšníky, servírky), případně na koupalištích, obsluhu stánkového prodeje, v lesnictví či zahradnictví. V některých regionech se objevují pozice ve strojírenství.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červnu 70 260 osob, což představuje 28,1 % všech uchazečů o zaměstnání (květen 2023 – 28,3 %, červen 2022 – 30,6 %). Počet lidí s nárokem na podporu v nezaměstnanosti meziročně poklesl o 509 osob.

Uchazeči v průměru dostávali 10 399 Kč měsíčně (červen 2022 – 9 716 Kč). Podporu v nezaměstnanosti do 4 500 Kč pobíralo 6 521 (9,3 %) osob. Jedná se zejména o klienty, kteří přišli do evidence ÚP ČR např. po skončení rodičovské dovolené, pečovali o osobu blízkou nebo byli v dočasné pracovní neschopnosti po skončení výdělečné činnosti. Maximální výši podpory, tedy 22 798 Kč, pak ÚP ČR v červnu vyplácel 3 136 (4,5 %) uchazečům o zaměstnání.

V předchozím měsíci vyplatil Úřad práce ČR podle předběžných údajů v rámci podpor v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci celkem 787,657 milionu korun (květen 812,001 milionu korun).

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email