Zchátralá základní škola v Chomutově půjde k zemi

Chomutov zahájí po pěti letech druhou etapu demolice zchátralé základní školy Kamenná. O uzavření zařízení rozhodlo zastupitelstvo v roce 2004.

Postupem let pavilonová stavba na Kamenném vrchu sešla, lidé žijící v okolí si stěžují na bezdomovce a narkomany, kteří se v ní scházejí. Po demolici plochu město zatravní.

„Škola na Kamenném vrchu byla velká pavilonová škola, která byla postavena v minulém režimu. Je dlouhodobě uzavřená a v roce 2018 se prováděla první etapa demolice, kdy se část pavilonů zbourala,“ připomněl Dinda. Vedení radnice poté hledalo vhodný dotační titul, který by využilo na další demoliční práce. Žádný vhodný se městu najít nepodařilo, druhou etapu proto zaplatí z městské kasy. „Slíbili jsme lidem, že to i bez dotace dobouráme celé,“ doplnil náměstek primátora David Dinda (Nový Sever).

Do soutěže o veřejnou zakázku se přihlásilo podle Dindy rekordních 19 zájemců. Cena je tak nižší, než samospráva předpokládala. Demoliční práce, které budou trvat do letošního prosince, vyjdou asi na sedm milionů korun bez daně. První etapa stála asi osm milionů korun. „Nakonec to nebude stát tolik, kolik jsme si mysleli, že to bude stát. Propočet se pohyboval okolo nižších desítek milionů korun,“ uvedl. Město v rozpočtu vyčlenilo 30 milionů korun.

V první etapě firma zbourala pavilon prvního stupně, kuchyň s jídelnou a zadní jednopatrový pavilon, kde byly učebny a družiny. Součástí demolice byl také krček do zadního pavilonu a přilehlé zpevněné plochy. Druhá etapa demolice bude náročnější, budou se bourat zbývající čtyři pavilony. Zachován zůstane pouze kryt civilní obrany, který byl součástí jednoho z pavilonů.

Základní škola na Kamenném vrchu byla předposlední školou, která byla v Chomutově postavena. Byla dokončena v roce 1983. Zpočátku byla škola velmi využívána, v roce 1991 měla 753 žáků. Jejich počty se ale postupně snižovaly, během posledního roku výuky do školy chodilo okolo 300 žáků. Děti ze školy odešly v roce 2004, od té doby se pro objekt marně hledalo využití. Město neuspělo s jeho pronájmem ani prodejem. Prozatím bude po úplné demolici plocha zatravněna a budou ji moci využívat místní k trávení volného času. Dinda nevyloučil, že by se do budoucna mohl plac upravit například na park. V současné době ale město na úpravu plochy plány nemá.

Zdroj: ČTK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email