Do poloviny září je v Chomutově k vidění přehlídka krušnohorské šité a paličkované krajky

Přehlídka krušnohorské šité a paličkované krajky v Oblastním muzeu v Chomutově. Součástí přehlídky je i výstava soutěžních prací na téma Modro-bílý svět.
Krajkářské řemeslo má na Karlovarsku více než 460letou historii. Paličkování krajek je tradiční umělecké řemeslo německé i české strany Krušných hor, které je živé ještě dnes. Počátky této krušnohorské tradice byly spojeny s rozvojem hornictví, kdy se zde těžilo stříbro, cín a další rudy. Přirozeně vzrůstal počet lidí, kteří přicházeli pracovat do dolů. Dolování rud však nenabízelo zaměstnání pro ženy. Hornické rodiny většinou nevlastnily pole ani dobytek. Ženy se tak staraly jen o malou domácnost, což jim umožnilo věnovat se i jiné činnosti.

Mnohé manželky horníků tkaly a paličkovaly ozdobné prýmky a jednoduché krajky. Počet lidí, kteří se v Krušnohoří zabývali paličkováním, stále stoupal a po vyčerpání rudných zásob v krušnohorských dolech zůstalo paličkování krajek často jediným zdrojem příjmů. Výsledky této časově náročné práce pak byly používány jak v módě u dvorské šlechty, tak u bohatých měšťanů.

Místní šité krajky si záhy získaly mezinárodní ohlas. Byly zde zhotoveny svatební šaty císařovny Alžběty nebo krajky pro pražského kardinála. Během 17. a 18. století získaly takovou pověst, že byly napodobovány v Anglii, Skotsku a v Irsku.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/akce/prehlidka-krusnohorske-site-a-palickovane-krajky

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email