Češi našli způsob, jak ušetřit? Pěstují si vlastní zeleninu a ovoce

Z průzkumu vyplývá, že pěstováním ovoce se zabývá 55 procent domácností, dalších 7 procent o tom uvažuje, 11 procent ovoce a zeleninu sice v současnosti nepěstuje, ale dříve pěstovalo, a 27 procent domácností o tomto kroku neuvažuje vůbec.

„Když se podíváme na tato data podrobněji, tak pro 19 procent domácností jsou doma pěstované potraviny důležitým zdrojem na úrovni nákupů v obchodech,“ uvedl výzkumník SYRI a Akademie věd ČR Jan Vávra.

„Zajímavostí je, že když výsledky vztáhneme na celou populaci, tak asi pro 10 % domácností je pěstování důležitým zdrojem ovoce a zeleniny. Což je víc domácností, než kolik jich podle předchozích výzkumů nakupuje online či na dovážku,“ dodal.

Domácí pěstování zeleniny a ovoce má mnoho výhod pro jednotlivce i společnost jako celek. Nejenže je to skvělý způsob, jak mít čerstvé a zdravé potraviny přímo z vlastní zahrady, ale také to přináší další výhody. Pěstování vlastní zeleniny a ovoce umožní pěstitelům mít přímou kontrolu nad tím, jak jsou plodiny pěstovány a jaká jsou užívána hnojiva. Ovoce a zeleninu lze navíc sklízet d době nejvyšší zralosti.

Pěstování vlastní zeleniny a ovoce může být i cenově efektivní. Místo nákupu v obchodě lze vytvořit vlastní zahradu, kde je možné mít kontrolované množství potravin. To umožní rodinám snížit náklady na nákup potravin a ušetřit i na jízdě do obchodu.

Pěstování vlastní zeleniny a ovoce má i menší dopad na životní prostředí než konvenční zemědělství. Lze tak minimalizovat použití chemikálií a pesticidů, snížit spotřebu vody a energie potřebné pro přepravu potravin.

zdroj:eurozpravy.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email