Digitalizace po česku, spíš vymývání mozků

Milióny Čechů od zavádění digitalizace zažívá už roky českou verzi, která je asi tou nejšílenější, neefektivní, nehospodárnou a naprosto neúčelnou cestou, kterou se mohli Češi vydat.

Na téměř všech úřadech státu přibyly nové počítače, čtečky otisků prstů, podpisové rámečky, ale také další regimenty úředníků a navíc další tiskárny a stohy papírů. Každý, kdo si vyřizoval nový občanský nebo řidičský průkaz, tak si českou verzi digitalizace užil plnými doušky. Tolik koncentrované hlouposti na jednom místě a naprostých nesmyslů snad kromě státní správy nikde jinde nenajdete.


Jako z vědeckofantastického filmu proto vypadá kupříkladu zkušenost z Finska: registrovat si nové vozidlo nebo si vyměnit řidičský průkaz on-line, bez hodinových front, bez zbytečného čekání a papírování. Pozoruhodné na tom je, že funkčnost služby zajišťuje firma se sídlem v Ostravě: česká pobočka severské IT korporace Tieto EvryTa zde v roce 2004 začínala s dvacítkou zaměstnanců, dnes jich má zhruba dva a půl tisíce.


Jak vypadá digitalizace po česku?

  • Kromě toho, že se už tolik nevyplňují ručně stovky formulářů jako tomu bylo dříve, kde se občan doslova upapouškoval do bezvědomí, tak se téměř všechny formuláře zdigitalizovaly.
  • Dokonce se často dají digitálně podepisovat na digitálním rámečku.
  • Nemusíte se fotit u fotografa, to zařídí opět úředník (jinde ve světě tuto práci dělají desítky let automaty).
  • Při snímání otisků prstů se opět řídíte podle instrukcí úředníka, aby byl proces zdárně dokončen je důležitá vzájemná spolupráce, která vypadá jako cvičení opiček v ZOO (jinde ve světě tuto práci dělají desítky let automaty).
  • Tím pádem přibylo hodně techniky a další úředníci, kteří ji musí umět obsluhovat, to představuje další drahá školení, často externích firem, draze placených státem. (jinde ve světě tuto práci dělají desítky let automaty).
  • Jako bonus po zdánlivě se tvářící digitalizaci, přichází na samém konci, před obdržením služby, kterou stát požaduje, řídí a určuje podmínky návrat do pravěku.
  • Do hry vstupují tiskárny, další papíry a stará dobrá umaštěná laciná propiska na provázku, aby mohla začít podpisová akce.
  • Papíry znamenají další sklady, kde se stohují někdy desítky let, kde pobíhají další úředníci, kteří o ně pečují v předepsané teplotě  a vlhkosti v klimatizovaných prostorách, aby se podle skartačního plánu opět po řadě let skladování zaplatila celá parodie na digitalizaci z kapes občanů i za jejich skartaci.

Drahé, neefektivní a hlavně nehospodárné hospodaření vyhovuje snad jen vybraným soukromým firmám, které mají super byznys z nekonečné blbosti, které dodávají často za nesmyslné ceny do cirkusu pod názvem „státní správa“. Tisíce tun materiálu a zboží, jako jsou tiskárny, tonery, papíry, razítka, sešívačky, šanony, pořadače, regály a mnoho dalšího jasně ukazují na to, jak vypadá realita, kde na konci celého komediálního představení opět vyleze papír, který si občan zaplatí asi pětkrát dráž, než v nejdražším obchodě.

Začínají se objevovat ale skutečné dokumenty a jejich konverze v digitální podobě, ale ty spíš mnoho úředníků překvapí, nebo vyděsí a často jejich příběh pokračuje tak, že skončí opět na papírech po vytištění za peníze daňových poplatníků, aby vzápětí ulehly do archivu a čekaly na svou skartaci, kterou si občan opět zaplatí v četně celého aparátu pod plachtou cirkusového stanu s názvem digitalizace po česku.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email