Rekonstrukce ulice Na Stráni se rozšíří o cyklostezku lemující Olejomlýnský rybník

Jirkov – Před několika dny byla pro motoristy uzavřena ulice Na Stráni v Jirkově. Probíhá zde kompletní rekonstrukce a mimo jiné zde vznikne i zcela nová cyklostezka. Až se po dokončení otevře, tak si řidiči budou muset zvyknout, že v ní bude pouze jednosměrný provoz.

Rekonstrukce komunikací a vybudování cyklostezky v ulici Na Stráni je letošní nejdražší investiční akcí města. „Předpokládaná cena dosahuje zhruba 22 milionů korun včetně DPH,“ uvedl mluvčí města Vladimír Vacula.

V ulici se kompletně opraví silnice a chodníky. V místech, kde chybí, se postaví nové. Vybudují se také zpevněná místa pro kontejnery. „Stavět se bude také nová kombinovaná cyklistická stezka, která propojí ulici Na Stráni s cyklostezkou ve Dvořákově ulici u mostu,“ potvrdil Vladimír Vacula.
Ulice se dočká i lepšího veřejného osvětlení a nového dopravního značení. To umožní podélné parkování téměř po celé délce rekonstruované ulice.

Uzavírka ulice je naplánována do konce srpna. Tehdy už by měl být naplněn vodou i Olejomlýnský rybník, kteří všichni znají pod jménem Hřebíkárna, ten v posledních dvou letech procházel obnovou za bezmála 4,6 milionu korun. Město na tuto akci získalo dvoumilionovou dotaci. S napuštěním rybníku se původně počítalo už na jaře, ale yčištěné dno se ale musí přirozenou cestou ještě tzv. utemovat, aby nedocházelo k přirozenému prosakování. Tak zvané vyletnění používají ve své hantýrce i rybáři.

„Počítáme, že v červenci by se mohlo začít s postupným napouštěním,“ potvrdil mluvčí Vacula.

Návrat vody do rybníka by také mohl nalákat zpět žáby, které si jako své nové stanoviště zvolily okrasné jezírko na nedalekém sídlišti v zahradním centru. V loňském roce kvůli hlasitému projevu žab lidé dokonce podepisovali petici, což dostalo Jirkov do mediálního zájmu. Připomínku této úsměvné události ale vedení města okomentovalo tak, že nikdo samozřejmě nemůže zaručit, že k tomu dojde. Konec konců žáby jsou pro všechny jasnou informací, že okolní příroda je v pořádku.

Foto: Město Jirkov

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email