Náměstek z Nového Severu neřeší problémové nájemníky, stěžuje si občanka na zastupitelstvu 

Na březnovém jednání zastupitelstva Chomutova zazněly problémy občanů města. Předmětem stížností jsou někteří nájemníci v bytech, které jsou v majetku města, zařazených v dotovaných projektech sociálního bydlení. Už v minulosti naše redakce informovala o politicích z Nového Severu a jejich kumpánech, často z řad spolustraníků přisátých přímo na bytovém fondu Chomutova prostřednictvím městských společností a také nepřímo v soukromých firmách, které získávají v nezvyklé míře vysoké částky z veřejných rozpočtů za ne příliš transparentních podmínek s výraznou pachutí klientelismu.

„Poškozování městského majetku, znečišťování společných, prostor, výtahů, odhazování nedopalků v domě, kouření trávy, počmárané zdi, rýhy v omítkách a mnoho dalšího“ uvedla trápení občanů jednoho z bytových domů Hana Strolená. I zde je byt, který město pronajímá lidem, kteří zdaleka nepřispívají ke klidnému bydlení a soužití s ostatními vlastníky bytů.

Podle informací, které si zastupitelé vyslechli se nedá s městem domluvit, nastavit kvalitní a efektivní spolupráci. Nepomohla ani petice občanů. Až po dlouhých urgencích a dohadování se nájemníci s několika dohrami za asistence policie odstěhovali. Ale město ani neodstranilo a nenahradilo škody, které po nepřizpůsobivých zůstaly na společném majetku a dodnes nejsou vyřízeny.

Jsou důvodné pochybnosti také o metodice, kterou město schválilo, ale především se zdá, že úplně absentuje průběžné vyhodnocování celého projektu, protože ze závěrečné zprávy jsou patrné výsledky, které prokazatelně ukazují na to, že v průběhu projektu bydlení nedochází k řešení porušování povinností nájemníků. Následně by se  mohlo stát, že celkové hodnocení projektů je do značné míry nevypovídající a hodnocení naplňování dotačního projektu by nemuselo být tak příznivé, jak politici chtějí.

Staré české přísloví říká, že „papír snese všechno“. O to víc se musí politici při začleňování jiných osob starat o práva na soukromí a bezpečnost všech, které zatěžují městskými projekty občany, aby nepoškozovali jejich občanská práva a nezasahovali do soukromí komunit, či jednotlivých vlastníků, kteří si je platí ze svých daní.

Je možné, že v případě plnění průběžných kontrol a jejich řešení by po vyhodnocení projetu mohly být oficiální výsledky diametrálně odlišné a projekt by zdaleka nevykazoval takovou úspěšnost, která se čepýřivým způsobem prezentuje veřejnosti.

Za sociální oblast, včetně pravidel a jejich dodržování odpovídá občanům Chomutova opět politik z Nového Severu Milan März.

Na zastupitelstvu zaznělo i to, že náměstek März se diví, když městu vlastníci domů přefakturují prokazatelné škody, které napáchal jimi umístěný nájemník do bytu v SVJ.

März možná jako teoretik, který stál polovinu svého života za školní katedrou s nulovou manažerskou praxí, nejspíš nechápe základní vztahy v oblasti odpovědnosti za škodu.

Při vystoupení nespokojené občanky města Chomutova politik März na veřejnosti nesouhlasně kroutil hlavou. Vše vypadalo, jako by si dobře zdokumentovaný příběh zklamaná občanka Chomutova snad vymyslela.

„Není to pravda, že město nespolupracuje, vy to víte, vše řešíme, ale mám omezené kompetence, uvedl mimo jiné na svou obranu náměstek März.

Aktuální informace, které zastupitelé obdrželi jsou události,  jako vyražené vchodové dveře, kde zasahovala státní i městská policie.

Horký brambor se může mezi politiky a úředníky přehazovat tak, dlouho až úplně vychladne. Stejně může rychle vychladnout důvěra v politiky z Nového Severu, kteří v poslední době výrazně ztrácejí důvěru občanů, jak se ukázalo v podzimních komunálních volbách.

Chomutovští občané si stále častěji kladou otázku, proč „protikorupční hnutí ANO“ pokračuje dál  v koaličním projektu s politickým sdružením Nový Sever, které skončilo s bramborovou medailí a klesajícím volebním potenciálem managementu, který vykazuje zjevný amaterismus, nebo je za spoluprací politiků něco víc, o čem se nemluví?

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email