Chomutovský FC Baník hraje nejvyšší soutěž ve futsale

Klub FC Baník Chomutov byl založen v roce 2013 partou nadšenců, kteří chtěli hrát futsal a měřit se i s týmy za hranicí okresu Chomutov.

Za dobu desetileté činnosti stojí klub na stabilních základech s jasně strukturovaným vedením. Všichni trenéři jsou držiteli futsalové trenérské licence.

Klub se zaměřuje hlavně na výchovu mládeže. Což se odrazilo v sezóně 2022/2023, kdy 2. ligu vyhrál s kádrem vlasních odchovanců klubu. Klub přijal náročné licenční řízení, které podstoupil z důvodu umožnění hrát 1. Futsal ligu. Cílem je odchovancům na stavit dobré podmínky včetně první ligy, aby nedocházelo k odchodu mladých hráčů z Chomutova do jiných klubů, které působí v 1. Futsal lize, tak jako se tomu stávalo v minulosti.


Reprezentace:

Michal Hůla – brankář, člen kádru seniorské reprezentace (odchovanec, v minulosti Svarog Teplice, Sparta Praha v současnosti přestoupil do Belgického klubu)

Daniel Klíma – Univerzál, člen kádru seniorské reprezentace (odchovanec v současnosti hráč Baníku Chomutov, dříve působil ve Slavii, německém klubu Hohenstein nebo Kadani)

Ondřej Kadlec – odchovanec klubu, současný člen juniorské reprezentace

Jakub Šorsák – odchovanec klubu, bývalý člen juniorské reprezentace

Tomáš Tykal – odchovanec klubu, bývalý člen juniorské reprezentace

Daniel Doleček – odchovanec klubu, bývalý člen juniorské reprezentace

Filip Gedeon – odchovanec klubu, bývalý člen juniorské reprezentace

Daniel Kasal – odchovanec klubu, bývalý člen juniorské reprezentace


Daniel Klíma je asistent trenéra a asistent kapitána týmu Baníku Chomutov. Před sezónou ho Baník oslovil jestli se nechce zapojit hlavně jako hráč a ještě k tomu do vedení týmu jako asistent a šéftrenér mládeže.

„Tato nabídka mě velmi lákala a po dlouhém zvážení jsem rád, že jsem ji přijal a mohu se posunout i v jiné roli než hráčské. I přes můj mladý věk, který je určitě nevýhodou, tak si zatím myslím, že to docela funguje, kluci vnímají co jim říkám a to mě těší. Tento rok jsme poprvé v lize a naším cílem je záchrana nejvyšší futsalové ligy, stabilizovat kádr a po celý rok dobře potrénovat abychom byli více konkurenceschopný a mohli pomýšlet na vyšší příčky“, uvádí Daniel Klíma.

Tréninky se zatím vedou ve třech lidech. Hlavní trenér je Jan Brič a asistenty mu dělají Daniel Klíma a Lukáš Krok.

„Snahou je dostat do kluků základ futsalu, ale je to dlouhá cesta, musíme jít tzv. od píky a pracovat na úplných základech. Věřím, že se nám kádr stabilizuje, naučíme se systém, kterým se chceme prezentovat. Filip Gedeon je nadstandardní hráč, je silový, důrazný, má přehled ve hře, je jeden z nejtalentovanějších hráčů, kterého jsem kdy viděl. Ve futsale Baníku Chomutov v těch důležitých zápasech hodně pomohl, přispěl svými výkony k postupu do 1. Futsal ligy a věřím, že si ji s námi i zahraje a ukáže svůj potenciál,“doplnil Klíma.


 


„V minulosti mě oslovil Michal Nový, který s kamarády založil klub FC Baník Chomutov s tím, zdali bych mu nepomohl, jak finančně, organizačně, tak i herně.  V té době jsme byli oba brankáři a on se zrovna zranil.

Pomohl jsem tedy v bráně a postupně se zapojoval do chodu klubu. Ze začátku to byla sranda, vždyť jsme měli jen družstvo dospělých. Ale postupně jsme zjistili, že i mezi mladými je o futsal zájem, a proto jsme se domluvili, že založíme dorostenecký i juniorský tým. To jsme na to stále byli jen dva a začalo kolem všeho být opravdu celkem dost práce. V tu dobu jsme oslovili Martina Faráře, který hrál za chlapy a spolu jsme si udělali i trenérskou licenci.

Postupně se postupovalo a jak se rozrůstal klub počtem mužstev, tak se rozrůstal i na poli organizačním a dnes můžeme říct, že máme klub, který stojí na stabilních základech, není to už jen o dvou lidech, ve kterých jsme to ze začátku táhli, ale je to o celém týmu lidí, kteří mají na starosti chod celého klubu od vedení, po PR manažera, který má na starosti naše webovky včetně sociálních sítí, přes člověka, který má na starosti organizaci domácích zápasů, trenérský tým, kde má každá kategorie svého hlavního trenéra a asistenta, přes fyzioterapeuta.

Když jsem přišel do klubu, tak jsme si s Michalem řekli, že se budeme snažit to dělat pro kluky, co mají futsal rádi a když bude šance se prosadit na celorepublikové úrovni, tak ji to umožníme a nebudeme jim dělat problémy v jejich dalším růstu. A přesně o to jsme se snažili, poslali jsme do „futsalového světa“ několik futsalistů, měli jsme a máme v týmu několik současných i bývalých seniorských i juniorských reprezentantů. Namátkou brankář současné futsalové reprezentace začínal s futsalem právě v Baníku, dnes bude působit v belgickém Real ElmosHerentals, to samé i současný reprezentant Daniel Klíma, který z Baníku odešel do Slavie Praha, ze které pak do německého Hohensteinu, se kterým vyhrál německou bundesligu, dnes je opět v Baníku, protože je pro něj Baník „srdeční záležitost“ a vždy se chtěl vrátit, kdyby hrál Baník 1. Ligu. A to je přesně ta věc, kvůli které jsme si minulou sezónu řekli, že uděláme všechno pro to, abychom našim současným hráčům umožnili, aby se v Chomutově 1. futsalová liga hrála a nemuseli odcházet do jiných klubů. Jsem rád, že se nám to hned v prvním roce povedlo a Chomutov uvidí v její sportovní hale futsalovou elitu v podobě Interobalu Plzeň, Chrudimi nebo Slavii Praha….

Musím říct, že když jsme začínali, ani ve snu by mě nenapadlo, že bychom mohli jednou vykopat nejvyšší soutěž pro Chomutov. Sice to stálo spoustu času a někdy i nervů, vše jsme dělali v našem volném čase a zadarmo, vlastně s láskou k futsalu, který jsme si zamilovali. A dnes, když nad tím přemýšlím, tak musím říct, že to stálo za to a chtěl bych poděkovat všem klukům, kteří za nás kopali Okresní přebor, až po současné borce, kteří 1. ligu vykopali, všichni totiž mají svůj podíl na postupu.

Stejně tak musím vyzdvihnout předsedu Michala Nového, který klub zakládal a věnuje tomu hodně svého volného času, bez něj by určitě klub dnes nebyl tam kde je,“ uvedl Jan Brič.


Klub FC Baník Chomutov  získal v kategorii dospělí  2013/2014 Okresní přebor – 1.místo…postup, 2014/2015 Krajský přebor – 1.místo….postup, 2015/2016 Divize – 2.místo…postup do 2.ligy západ, založení „B“ týmu, 2016/2017 2. Liga – 6. místo, 2017/2018 2. Liga – 8. místo, 2018/2019 2. Liga – 8. místo, 2019/2020 2. Liga – 6. místo, 2020/2021 2. Liga – Covid, 2021/2022 2. Liga – 4. místo, 2022/2023 2. Liga – 1. místo…postup do 1. Futsalové ligy

Úspěchy mládeže, 2015/2016  1.Dorostenecká liga – 4. místo, 2016/2017  1. Dorostenecká liga – 4. místo, 2017/2018  1. Dorostenecká liga – 1. místo, 2018/2019  1. Juniorská liga – 2. místo 2019/2020  1. Juniorská liga –2. místo,  2020/2021  1. Juniorská liga – 2. místo, 2022/2023  Vítěz Krajské soutěže kategorie U15 a druhé místo kategorie U13, postup na MČR, kde se U13 umístila na 6. místě a U15 na 1. místě.

Ocenění klubu:

2016 – Sportovec roku – 3. místo kolektiv dospělých okresu Chomutov

2017 – Sportovec roku –  3. místo kolektiv mládeže kategorie U17 okresu Chomutov

2017 – Sportovec roku – 3. místo kolektiv dospělých okresu Chomutov

2019 – Sportovec roku – 1. místo kolektiv mládeže kategorie U17 okresu Chomutov

2019 – Sportovec roku – 2. místo kolektiv mládeže kategorie U17 Ústeckého kraje

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email