Za držení telefonu navrhuje Ministerstvo dopravy a BESIP 4 body a blokovou pokutu 2 500 korun

ČESKO – Používání telefonu při řízení je velkým nešvarem současnosti. Z dopravních statistik vyplývá, že za posledních 10 let vzrostla četnost přestupků nedovoleného držení telefonu za jízdy o téměř 50 %. V rámci nového bodového systému proto Ministerstvo dopravy navrhuje: 

Za držení mobilního telefonu při řízení 4 body, blokovou pokutu 2 500 korun nebo pokutu ve správním řízení 4 000 – 10 000 Kč.

Nepozornost je nejčastější příčinou dopravních nehod, bohužel i těch tragických. A na vině nejsou jen řidiči, ale také chodci a cyklisté. Ke zlepšení situace stačí málo. V posledních letech je jednou z hlavních příčin vzniku nehod z nepozornosti mobilní telefon. Ten se stal do té míry součástí našich každodenních automatismů, že většina z nás telefon neustále prohlíží nebo jeho prostřednictvím komunikuje, ať už z pracovních důvodů či zkrátka z nudy. Právě manipulace s telefonem, chatování, čtení a psaní zpráv je ale za volantem vysoce nebezpečné, protože znamená nejen ztrátu soustředění, ale i vizuálního kontaktu s vozovkou.

Používání telefonu při řízení je velkým nešvarem současnosti. Z dopravních statistik vyplývá, že za posledních 10 let vzrostla četnost přestupků nedovoleného držení telefonu za jízdy o téměř 50 %. Ze všech bodovaných přestupků je potom nepozornost 3. nejčastějším přestupkem.

V oblasti dopravních nehod dokonce nepozornost za volantem drží smutné prvenství. Jedná se o nejčastější příčinu dopravních nehod na našich silnicích. Fakt, že řidič při jízdě nedával dostatečný pozor, mohl v loňském roce za téměř pětinu všech dopravních nehod. V roce 2021 se jednalo o více než 16 tisíc nehod, při nichž 56 lidí zemřelo. Nehody, které vzniknou v důsledku nepozornosti řidiče, mívají velmi vysokou závažnost.

Toto všechno jsou důvody, kvůli kterým je potřeba začít tento nešvar přísněji trestat. V České republice je aktuálně nevěnování se řízení přestupkem, který je penalizován 2 body, což jej řadí po bok vůbec nejméně závažných přestupků. Novela bodového systému by proto měla nově takový přestupek trestat 4 body, pokutou 2500 Kč na místě či do výše 10 000 Kč ve správním řízení.


CO NAVRHUJE BESIP A MD ?

  • 4 body (nyní 2)
  • bloková pokuta 2 500 Kč (nyní 0 – 1000 Kč)
  • pokuta ve správním řízení 4000 – 10 000 Kč (nyní 1500 – 2500 Kč)

Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR a BESIP

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email