HŘENSKO / MEZNÁ – Plameny v noci na dnešek zachvátily první domy v obci Mezná u Hřenska! I přes obrovské úsilí zasahujících hasičů, rychle šířící se oheň pohltil několik domů v Mezné. Podle hasičů nyní hoří v okolí Hřenska již přibližně na třiceti hektarech lesa v těžko přístupném terénu.

Ohnivé peklo zaznamenali na video některé jednotky hasičů. Hoří tam přibližně deset domů. Od dnešních ranních hodin opět v okolí Hřenska pomáhají i vrtulníky s bambi vaky. U požáru aktuálně zasahuje už 150 hasičů. Na místo míří další hasičské posily z ostatních krajů i ze zahraničí.

Nejkritičtější situace je v okolí Mezné a části Hřenska. Už ve večerních hodinách hasiči s policisty všechny domy na pravém břehu Kamenice evakuovali. Jde asi o 90 procent Hřenska.

Během noci se hasiči zaměřili na požární obranu Mezní Louky a Hřenska, kde byla nařízena evakuace budov na pravém břehu Kamenice až k hranici se SRN. Evakuované osoby byly převezeny do Děčína, kde části bylo poskytnuto náhradní ubytování. Hasiči evakuovali letní dětský tábor Ferdinad. Děti a jejich doprovod byly převezeny na státní hranici a předány německým kolegům. V 7:00 hodin byl proveden průzkum požářiště a přerozdělení jednotek včetně posil z okolních krajů a zahájeno intenzivní hašení i za pomoci letecké techniky.

Do Hřenska se kvůli rozsáhlému lesnímu požáru v Českém Švýcarsku už dostanou pouze složky Integrovaného záchranného systému ČR. Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze cítit kouř od požáru v NP České Švýcarsko na desítky kilometrů daleko. Prosíme občany, aby v tomto specifickém případě (pokud nejsou vidět další příznaky hoření, např. plameny) zvážili zda nám volat na tísňové linky.

Od rána evidují hasiči v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém a Středočeském kraji a také v Praze velký počet volání s nahlášením zápachu kouře. Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze cítit kouř od požáru v NP České Švýcarsko na desítky kilometrů daleko.

PODPORA HASIČŮM: Chcete-li podpořit hasiče v boji s požárem v NP, je možné na Správu NP v Krásné Lípě (Pražská 457/52) zavézt minerálky (ideálně neslazené), popřípadě energetické tyčinky. Zajistíme jejich dopravu na místa zásahu. Kontakt: Jakub Juda, 737 276 863

Autor: Honza Vraný
Foto: SDH Libouchec

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email