Hudební festivaly shánějí technické pracovníky, obracejí se na fanoušky

Pořadatelům velkých hudebních festivalů, na jejichž organizaci se podílejí tisíce lidí, letos chybí dvě třetiny kvalifikovaných pracovníků. Jde o důsledek téměř dvouletého období pandemie koronaviru, které mělo zásadní vliv na fungování kulturního odvětví včetně hudebních klubů a festivalů. Pořadatelé festivalů se proto ve spolupráci se společností Shameless akcí s názvem Buď bedňák, buď superhero obracejí na fanoušky se žádostí o pomoc při zajištění technického zázemí akcí.  

 „Situace je kritická, covid ze dne na den zastavil celé odvětví. Od letošního února se kultura rozjela, poptávka je enormní, dokonce vyšší než před krizí. Pořadatelé i návštěvníci jsou zvyklí na vysoký standard, o to je současná situace extrémnější,“ uvedl Matěj Štěpán ze společnosti Shameless, která zajišťuje technický personál pro akce v celé střední Evropě. 

 Shameless aktuálně spouští náborovou akci s tématem „superhrdinů“, kteří stojí v pozadí, ale bez kterých by nevznikl ani jeden koncert či festival. Kampaní provází animované 3D video Buď bedňák, buď superhero. Nejvíce se situace dotýká velkých festivalů. Na jejich organizaci jsou třeba tisíce profesionálů, kteří letos chybí.

„Kulturní odvětví zaznamenalo v posledních dvou letech obrovskou ránu v podobě odlivu důležitých profesí, v čele s těmi technickými. Na nich pořádání živých kulturních akcí stojí a padá. V červnu nás čeká největší ročník v historii Rock for People a rádi přivítáme v týmu nové i již zkušené tváře, které nám legendární ročník pomohou vybudovat,“ uvedl ředitel festivalu Michal Thomes. 

Zájemci se mohou hlásit na webové stránce www.budbednak.cz a po krátkém zaškolení se mohou brzy zapojit do hudebních akcích podle vlastního výběru. 

Skutečnost, že se festivaly musí vyrovnávat s odlivem kvalifikovaných pracovníků, potvrzuje i Marek Vohralík, ředitel asociace hudebních festivalů Festas. „Snažili jsme se, aby byly kompenzační programy v průběhu covidu zacíleny na všechny, kteří jsou součástí živé kultury. Ne vždy se to bohužel povedlo, a dnes tak musíme řešit důsledky,“ prohlásil 

I přes tyto potíže pořadatelé po dvou letech omezení z důvodu koronavirových opatření letos věří v plnohodnotné festivaly populární hudby se zahraničními hosty. Po odchodu dlouhodobých partnerů někteří hospodaří s nižšími rozpočty, ale tvrdí, že se to na kvalitě programu neprojeví. Dva roky většinou finančně zvládli díky dotacím i skutečnosti, že si mnoho lidí nechalo loňské a předloňské vstupenky na letošní rok. Před příchodem pandemie v Česku fungovalo na 400 hudebních festivalů, za poslední dva roky ubyly především akce lokálního charakteru. 

 Noví návštěvníci, kteří nemají vstupenky odložené z neuskutečněných akcí, musejí počítat s jejich zdražením. Více lidé zaplatí i za služby. Pořadatelé zase čelí nové skutečnosti, že si fanoušci na akce kupují lístky často na poslední chvíli. 

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email